Стало відомо, що шахтарі у Сербії, працюючи у великому вугільному кар'єрі, натрапили на деревину. На місце події прибули археологи, які знали, що колись там було римське поселення "Вімінаціум", пише Reuters.

[img desc="Археологи розкопують корпус дерев'яного корабля, давньоримського плоскодонного річкового судна в античному місті Вімінаціум, неподалік Костолаца, Сербія, 2 серпня 2023 р. (REUTERS/Zorana Jevtic/File Photo)"01

Ймовірно, знайдене 13-метрове судно могло бути частиною річкового флоту, який обслуговував римське високорозвинене місто з населенням близько 45 000 чоловік. У місті був іподром, укріплення, палац, храми, амфітеатр, акведуки, лазні та майстерні.

Младен Йовічич, який входить до складу команди археологів, яка працює над виявленим кораблем, сказав, що зрушити 13-метровий корпус, не зламавши його, буде непросто.

"Наші друзі-інженери... підготують спеціальну конструкцію, яка буде піднята краном, і... піде весь процес поступової консервації", - заявив фахівець.

До речі, вчені припускають, що довжина корабля становила 19 метрів. Можна говорити, що він мав плоске дно, шість пар весел і пристосування для трикутного вітрила. Дев'ятиметрова передня секція мала товсті дерев'яні борти та була виявлена ​​разом зруйнованими частинами двох невеликих човнів.

Провідний археолог Міомир Корац заявив, що судно може датуватися ІІІ або IV століттям нашої ери, коли Вімінаціум був столицею римської провінції Верхня Мезія і мав порт біля притоки річки Дунай.

"Римський [річковий] флот базувався тут, щоб захистити цей регіон від навал варварів, - розповідають археологи. - Такі знахідки римських кораблів дійсно рідкісні, особливо в такому хорошому стані, коли можна побачити, як був побудований човен. Щоправда, ми можемо лише припускати. що цей корабель є римським, але ми не впевнені в його точному віці.

Це вже друга подібна знахідка у цьому районі. Першу виявили у 2020 році. Археологи вважають, що два кораблі і три каное, які знайшли в даний час, або затонули або були залишені на березі річки.

Зазначимо, що дослідження Вімінаціуму продовжуються ще з 1882 року, при цьому археологи досліджували лише 5% ділянки, яка, за їхніми словами, становить 450 гектарів — це більше за Центральний парк Нью-Йорка.

На цій місцевості археологи знайшли золоті плити, нефритові скульптури, мозаїки та фрески, зброю та останки трьох мамонтів.

Читайте також:

Про нього ніхто не знав: археологи розкопали у горах старовинний замок із загадковими артефактами. Фото

Перетворювала людей на камінь: археологи знайшли загадкову знахідку зі срібла

Таємничі піраміди та колони палацу: археологи знайшли загублене місто майя