Під час повномасштабної війни, розв'язаної РФ проти України, російський диктатор Володимир Путін уникає закордонних поїздок. Ще б пак, після того, як Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на його арешт, це зобов'язує країни-члени Римського статуту заарештувати Путіна у разі його появи на їхній території. І хоча Туреччина не є підписанцем Римського статуту, тому не зобов'язана виконувати вимогу судді з Гааги, але, як показує практика, може статися будь-яке.

Ще тиждень тому президент Росії Володимир Путін ігнорував усі прохання турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана поговорити. Більше того, дипломати тоді зазначали, що для російського президента "незвичайно" не відповідати на дзвінки. І ось довгоочікуваний дзвінок відбувся.

Так, у середу, 2 серпня 2023 року, стало відомо, що Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган провів телефонну розмову з російським диктатором Володимиром Путіним.

Більше того, прес-служба турецького лідера повідомила, що лідери двох країн домовилися про візит Путіна до Туреччини. Щоправда, дату візиту поки що не призначено.

"Під час зустрічі лідери двох країн домовилися про візит Путіна до Туреччини", – йдеться у повідомленні, яке не містить інших деталей візиту.

Також наголошується, що однією з основних тем розмови лідерів було поновлення "зернової угоди", яку залишила Росія 17 липня.

Зазначається, що Путін вкотре заявив, що Москва готова повернутися до угоди, але за умови виконання російської частини домовленостей. Так, ще на засіданні Радбезу ООН 21 липня було озвучено сім умов повернення Росії в зернову угоду: забезпечення умов для розширення поставок добрив та сировини для їх виробництва, підключення до міжнародної банківської системи розрахунків SWIFT та ін.

При цьому Президент Ердоган наголосив, що Туреччина продовжить докладати інтенсивних зусиль та дипломатії для продовження Чорноморської ініціативи.

Пізніше речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Путін і Ердоган домовилися найближчим часом точно визначитися за місцем і датами зустрічі, зазначивши, що "це не обов'язково буде Туреччина". За словами представника Кремля, Україна та зернова угода будуть у порядку планованої зустрічі. Пєсков також згадав, що під час переговорів 2 серпня Путін та Ердоган не обговорювали тему повернення в Україну захисників "Азовсталі".

Читайте також:

Залужний показав "машину-звір", з якою працюють ЗСУ. Відео

Бухгалтер українських морпіхів вкрав їхні зарплати на мільйони гривень, купивши собі Audi та гаджети

У Криму спекотно: знову дикий удар, знову Кримський міст перекрито. Подробиці