Ні для кого не секрет, що Чехія дуже допомогла Україні постачанням озброєння та військової техніки. Ще б пак, загальний обсяг військового обладнання, яке передали зі своїх складів Збройні сили Чехії, а також експортували чеські виробники зброї, становить понад 54,8 мільярда крон (приблизно 2,3 мільярда євро). Особливо воїнам ЗСУ сподобалася чеська реактивна система залпового вогню RM-70 Vampire.

Так, як військова допомога Україна отримала від Чехії 20 установок RM-70 Vampire і вони активно використовуються на фронті.

Про роботу цієї військової техніки розповіли воїни 110 окремої механізованої бригади ім. генерал-хорунжого Марка Безручка. Українські захисники задоволені тим, як показує себе RM-70.

Відповідним відео 2 серпня поділився у Facebook головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний.

Ракетна пускова установка, передана ЗСУ нашими партнерами, була розроблена 1974 року в Чехословаччині. Вона може стріляти і залпом, і поодинокими пострілами.

Відомо, що РСЗВ має 40 ракет по 66 кг, калібр становить 122 мм, дальність запуску боєприпасів від 8 до 20,5 км, тривалість залпу – 20 секунд, час перезаряду – 2 хвилини, вага системи – 25,7 т.

Більше того, за дві хвилини після першого залпу, Vampire може дати другий і залишити позицію ще до того, як ворог завдасть контрудару.

Командир RM-70 Vampire Павло повідомив, що його команда отримує мету, визначає, як її дістати, і висувається на позицію. Воїни приїжджають на місце і вже за три-чотири хвилини готові стріляти.

Управління вогнем проводиться як із кабіни, так і за допомогою переносного пристрою із найближчого укриття. Ще б пак, РСЗВ Vampire має комп'ютер, цифровий балістичний обчислювач, супутникову систему навігації. Система може обмінюватися інформацією із цифровим шифрованим каналом. Це значно зменшує час від мети до її знищення.

"Це звір. Реально звір-машина. Коли стріляєш повний пакет, то враження просто ух, клас", - заявив топогеодезист RM-70 Vampire Іван.

Він зізнався, що до повномасштабного російського вторгнення не мав відношення до військової справи, працював на будівництві. Але побратими всьому його навчили, допомагали, підказували. Коли воїн вперше виконував завдання самостійно, він мав мандраж, але він з усім впорався. Тепер Іван та навідник машини розуміють один одного з півслова.

Читайте також:

Бухгалтер українських морпіхів вкрав їхні зарплати на мільйони гривень, купивши собі Audi та гаджети

У Криму спекотно: знову дикий удар, знову Кримський міст перекрито. Деталі

Істерика у Лаврова і переляканий Пєсков: як новий удар по Москві змусив тремтіти зірки Кремля

Польща терміново попередила НАТО: перші гелікоптери Білорусі вторглися у повітряний простір Польщі