Ціни на апельсиновий сік на світових ринках досягли історичних максимумів через масове поширення хвороб цитрусових у США та Бразилії, провідних експортерів цього продукту.

Докладніше про підвищення вартості популярного напою інформує Bloomberg.

Зазначається, що вартість ф'ючерсів на заморожений концентрат апельсинового соку встановила новий рекорд, перевищивши $305 за постачання у вересні. Очікується, що ціни на апельсиновий сік продовжуватимуть зростати по всьому світу, і економісти та агрономи попереджають про можливий дефіцит цього напою, перший за останні 50 років.

За останні два роки вартість концентрату соку зросла більш ніж у 3 рази, а з початку 2023 року – на 1,5 раза. Це зростання вже призвело до зниження обсягів продажів, у тому числі на американському ринку, найбільшому споживчому ринку у світі, де споживання апельсинового соку досягло п'ятирічного мінімуму. Ринкові аналітики також прогнозують, що якщо споживачі відмовляться від цього продукту, вони можуть повернутися до його споживання.

Причиною рекордного подорожчання апельсинового соку є не інфляція, а зниження пропозиції напою через поширення хвороб на апельсинових деревах у Бразилії та Флориді. Експерти оцінюють перспективи негативно, оскільки хвороба продовжує поширюватись, і шанси на відновлення виробництва до очікуваного рівня у новому сезоні обмежені.

В Україні ціни на чистий апельсиновий сік вже суттєво зросли і продовжують зростати, зараз становлять у середньому по 100 грн/літр. Однак, є велика ймовірність того, що ціни можуть продовжити зростати й надалі, що створить ще більший прецедент.

У зв'язку з цим слід підготуватися до зими за допомогою бабусиних рецептів заготівель домашніх компотів. Поки на ринку України представлена ​​велика кількість ягід та фруктів, слід почати консервувати компоти на зиму, і за кілька місяців ви скажете собі спасибі.

Читайте також:

Освіжає і бадьорить: рецепт холодної кави з вишнею та медом. Це варто спробувати

Обов'язково спробуйте: рецепт домашньої "Фанти" на зиму

Про магазинне ви забудете: рецепт домашнього лимонаду "Тархун". Смак як у дитинстві