Небезпечна мелена кава, що містить отруйний елемент охратоксин А, була завезена в Україну з Австрії. Виробник кави - Gruppo Gimoka srl ​​в Італії, а експорт продукту з Австрії в Україну здійснював оптовий торговець GUNZ Warenhandels GmbH у Медері. Одержувачем продукції в Україні є ТОВ «ТД ГУРМАНДІЗ», розташоване за адресою: вул. Костянтинівська, 72, м. Київ, 04080.

Про це пише «rbc»

Охратоксин А є мікотоксином, який продукується деякими пліснявими грибами, у тому числі видами Aspergillus і Penicillium. Відомо, що він є забруднювачем харчових продуктів і становить серйозну небезпеку здоров'ю людини. Токсин надзвичайно токсичний, є потенційним канцерогеном для людини і може спричиняти важку нефротоксичність та гепатотоксичність. Він також має імунодепресантні властивості і може призвести до імунодефіцитних станів.

Дуже небезпечна кава
Дуже небезпечна кава

Дуже небезпечна кава
Дуже небезпечна кава

Симптоми гострого отруєння охратоксином А можуть включати нудоту, блювання, серцебиття, запаморочення та судоми. Він особливо небезпечний своєю кумулятивною дією на організм, особливо вражаючи нирки. Токсин зазвичай міститься в різних продуктах харчування, включаючи пшеницю, овес, ячмінь, боби, арахіс, сухофрукти та каву.

Дуже небезпечна кава
Дуже небезпечна кава

Державна служба продовольства та споживання у Чернівецькій області попередила операторів ринку вилучити з обігу заражену продукцію та повідомити про невідповідність владі. Споживачі повинні бути обережні та уникати вживання будь-якої кави від згаданого виробника та оптового продавця, щоб запобігти ризикам для здоров'я, пов'язаним з охратоксином А.

Читайте також:

Їх робили для Греції: як виглядав ЗАЗ "Таврія" із мотором від Volkswagen

Як назавжди позбутися молі вдома: спробуйте ці народні засоби

"Портал у потойбіччя": біля Єрусалиму в печері знайшли загадковий засіб зв'язку з душами померлих