За словами директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрія Лупенка, ціни на продукти харчування в Україні в червні трохи зросли на 0,1% порівняно з травнем, що є найнижчим рівнем зростання цього року. Однак Лупенко попереджає, що нещодавнє зростання цін на електроенергію та паливо з 1 липня, ймовірно, призведе до нового стрибка споживчих цін.

Про це пише «unian»

Уповільнення темпів зростання цін на продовольство у червні можна пояснити зниженням цін на яйця (на 4,1% нижче, ніж у травні), соняшникова олія (2,4%), фрукти (2,2%), хліб та хлібобулочні вироби (0 6%), молоко та сири (0,5%) та олія (0,1%). З іншого боку, продовжували зростати ціни на м'ясо та м'ясопродукти (зростання на 1,9% порівняно з травнем), а також ціни на овочі (1%) та рибу та рибопродукти (0,3%). Крім того, в той час, як ціни на цукор знижувалися, тенденція до зниження зупинилася.

Забігаючи наперед, динаміка споживчих цін на продукти харчування свідчить про загальне зниження у липні. Однак очікується, що нещодавнє підвищення цін на електроенергію та паливо вплине на споживчі ціни, особливо на промислову переробку та продукти тваринництва, що призведе до нового стрибка цін.

Варто зазначити, що початок повномасштабного російського вторгнення у січні-лютому 2022 року суттєво вплинув на ціни на продукти харчування в Україні. Наприклад, вартість яєць злетіла з 35 гривень за 10 яєць до понад 70 гривень за дюжину. Конфлікт, що продовжується, справив глибокий вплив на економіку і вартість життя в країні.

Читайте також:

Як оформити субсидію, не виходячи із дому. Проста інструкція

Прикутий до ліжка і готується до переведення до психлікарні: стало відомо про стан Євремова

Ніжний і золотистий: рецепт сала з чорносливом. Така закуска захопить кожного