Міф 1. Підгортати картоплю треба багато разів.

Фахівці формують гребені відразу або підгортають картоплю всього одного разу, причому рано - поки сходи не вище 3-5 см. Якщо цього не зробили вчасно і кущі встигли підрости, їх все ж таки треба один раз обережно підгорнути, підгортаючи грунт з боків і не травмуючи коріння. Але після цього картопля лише акуратно прополюють.

Міф 2. Поливати не треба.

На початку літа полив картопляних грядок необхідний. Якщо на кущах вже з'явилися бутони, а ґрунт на глибині 12-15 см від поверхні сухий, поливайте терміново! Земля повинна промокнути до глибини 20 см. А ось після закінчення цвітіння, під час пожовтіння бадилля і до самого збирання зайва волога картоплі вже не потрібна.

Міф 3. Бур'яни картоплі не перешкода.

Сміттєві рослини віднімають у картоплі світло, вологу та харчування. Так що попрацювати сапкою все ж таки доведеться. Якщо прополка вам не під силу, можна застосувати спеціальні препарати – гербіциди (Зенкор Ультра, Зонтран, Лазуріт та ін.). При точному дотриманні вказівки це безпечно. Але їх використовують лише до середини липня і лише для середньостиглої та пізньої картоплі.

Міф 4. Щоб злякати колорадського жука, треба посадити поряд з картоплею боби або календулу.

Ефективність цього не витримує жодної критики. Гарантовано перемогти смугастого шкідника можна лише хімічними засобами.

Міф 5. Від фітофтори допомагають розчини солі та марганцівки.

Якщо фітофтор - постійний гість вашої плантації, без профілактичних обприскування посадок спеціальними препаратами від хвороб (фунгіцидами) вам з нею не впоратися. Обробки починають, коли на картоплі з'являються перші бутони. Особливо важливо проводити їх після дощових днів. Відповідні кошти - Ордан, Купролюкс, Профіт Голд, Танос. А наступного року посадіть сорти, які мають підвищену стійкість до цієї хвороби.

Читайте також:

Ідеально під малосольні огірочки: рецепт молодої картоплі у клярі. Так ви ще не куштували

Насолода гарантована: рецепт вареників з тертою молодою картоплею, салом та цибулею

Що буде з цінами на молоду картоплю і чому вона буде неякісною