Досвідчені садівники знають, що якщо є бажання отримати великий та якісний урожай малини, то не потрібно робити таких помилок: не садіть малину в тіні, не забувайте обрізати, підгодовувати та поливати малину.

Помилка №1: садити малину в тіні

Всі садівники знають, що інтенсивність сонячного світла та тривалість світлового дня має велике значення для отримання рясного врожаю малини. Якщо ж посадити малину в тіні, то вона погано зростатиме, цвістиме і плодоноситиме.

Щоправда, у регіонах із сухим та жарким кліматом розміщення малини на відкритих сонячних місцях найчастіше дає негативний результат – це призведе до вигоряння та втрати більшої частини врожаю навіть за штучного поливу.

До речі, в тіні малина стає більш схильною до хвороб і шкідників.

Помилка №2: не обрізати малину

Обрізання малини потрібно робити 2 рази на рік – навесні та восени. Ще б пак, обрізка малини - це важливий процес, який сприяє оновленню кущів, формуванню пагонів і збільшенню врожаю.

Якщо цього не робити, то малина заростатиме зайвими гілками, які затінюватимуть один одного і конкуруватимуть за харчування. Також необрізана малина стає більш крихкою та ламкою під вагою ягід.

Помилка №3: ​​не підгодовувати малину

Підживлення малини - це ще один спосіб покращити її зростання та плодоношення.

Малина потребує поживних речовин, особливо азоту, фосфору і калії. Якщо ви не підгодовуєте малину, то її ягоди будуть дрібними та несмачними.

Листя малини дрібне, світло-зелене або жовтувате – не вистачає азоту. Азотне добриво під малину вносять тільки на початку сезону (навесні), оскільки при внесенні восени відбувається нарощування зеленої маси на кущах, а в корінні, навпаки, починаються дистрофічні процеси.

Листя стало дрібним, побуріло по краях або коробиться – необхідно внести калійні добрива, інакше малина ризикує не пережити зиму. Калій посилює активне зростання та підвищує стійкість культури до стресу.

Пагони тонкі та тендітні, листя в середній їхній частині червоніє та відмирає – недолік фосфору, який бере участь у постачанні енергії в рослини, сприяє розвитку кореневої системи, цвітінню та збільшенню кількості ягід.

Доросле листя жовтіє від центру до країв і опадає – нестача магнію, який прискорює фотосинтез внаслідок збільшення рослинного хлорофілу. Добрива з його вмістом найкраще вносити восени.

Навесні загинули нирки, плодів немає і не розвиваються плодові гілочки – малина страждає від нестачі бору. Бор потрібен для проростання пилку та гарного зав'язування плоду, що, у свою чергу, сприяє збільшенню кількості плодів та кращої плодової маси.

Помилка №4: не поливати малину

Полив малини – це необхідна процедура, яка забезпечує її вологою та киснем.

Так, вважається, що чим вища температура і менше опадів, тим частіше потрібно поливати малину.

Так, за нормальної погоди вперше малину поливають під час масового формування зав'язей. Другий раз – у період дозрівання плодів. Поливати треба рясно: на квадратний метр посадок потрібно 32-35 л води. Якщо літо спекотне, поливати малину слід частіше, але не щедріше.

Якщо малину не поливати, її ягоди будуть сухими і твердими.

Читайте також: