Сезон кліщів вже у самому розпалі. Потрібно бути обережними та ретельно оглядати себе та своїх близьких після довгих прогулянок на вулиці чи поїздок на дачу (село).

Ми поділимося з вами найдієвішими народними засобами.

Ефірні масла

Деякі ефірні олії, такі як олія лаванди, олія евкаліпта, олія кедра або олія чайного дерева, можуть мати відлякувальний ефект на кліщів. Нанесіть невелику кількість олії на відкриті ділянки шкіри чи одяг.

Часник

Використання часнику може відлякувати кліщів. Ви можете з'їсти більше часнику або нанести часниковий сік на шкіру. Однак цей метод не є найефективнішим і може не спрацювати повною мірою.

Лимонний сік

Деякі люди стверджують, що нанесення свіжого соку лимонного на шкіру може допомогти відлякати кліщів. Однак ефективність цього методу також не підтверджено науково.

Трави

Рослини, такі як пижма, лаванда або розмарин можуть відлякувати кліщів своїм запахом. Ви можете використовувати сушене листя цих трав, щоб створити своєрідний букет і розмістити його навколо вашого будинку або на відкритих майданчиках.

Сірчана мильна вода

Деякі люди використовують сірчану мильну воду як відлякуючий засіб для кліщів. Додайте кілька крапель сірчаної мильної води у воду і використовуйте її для обприскування себе або одягу.

Пам'ятайте, що ці методи можуть мати обмежену ефективність та не гарантують повного захисту від кліщів.

Читайте також:

Найбільша помилка на городі: коли насправді потрібно викопувати часник

Вчений пояснив, чому після перемоги України чоловіків побільшає, ніж жінок. Поганий знак

Усик розповів, як піде з боксу і висуватиметься у президенти України