У четвер, 13 липня, Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, що дозволяє вагітним жінкам самостійно обирати дату декретної відпустки та переносити невикористані дні на післяпологовий період.

Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України.

Так, йдеться про законопроєкт №9271 про особливості використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Євгенія Кравчук, заступник голови комітету з гуманітарної та інформаційної політики, висловила свою точку зору щодо нового законопроєкту. Відповідно до її пояснення, пропонується надати працюючим жінкам можливість розпочати відпустку у зв'язку з вагітністю пізніше, ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів, якщо немає медичних протипоказань і якщо вони самі цього бажають.

Депутат уточнила, що у разі затвердження цих змін жінка матиме право використовувати 20 днів відпустки до очікуваної дати пологів та 106 днів після них. Проте загальна тривалість відпустки залишиться незмінною і становитиме 126 днів.

Такі нововведення, якщо вони набудуть чинності, можуть покращити умови відпочинку та підтримки жінок під час вагітності та після пологів. Це дасть вагітним жінкам більше гнучкості та контролю при плануванні своєї декретної відпустки, дозволить краще адаптуватися до індивідуальних потреб та фізичного стану. Також перенесення невикористаних днів на післяпологовий період дасть можливість жінкам мати більше часу для відновлення та догляду за дитиною після пологів. Це крок вперед для захисту прав жінок та створення більш зручної та підтримуючої обстановки під час вагітності та післяпологового періоду.

Читайте також:

Якщо переселенець перебуває за кордоном: потрібно знати про новий порядок виплат ВПО

Будуть раптові фінансові труднощі: названо три знаки Зодіаку, яким краще бути економнішими

Почалися перевірки лічильників: у кого суми у платіжках будуть "космічними"