Під час війни в Україні процес обміну зношених банкнот ускладнився через логістичні проблеми, викликані закриттям повітряного простору. Щоб вирішити цю проблему, Національний банк взяв на себе відповідальність і ясно дав зрозуміти, що відмова установ у прийомі старих банкнот є незаконною. У разі такої відмови фізичним особам рекомендується звертатися зі скаргою безпосередньо до НБУ.

Про це пише «obozrevatel»

Для подання скарги фізичні особи можуть звертатися за телефонами 0 800 505 240 або +380 44 298 65 55. Згідно з повідомленням спеціалізованого видання «Мінфін», старі банкноти стали небажаними, оскільки покупці самі неохоче їх приймають. Отже, ці банкноти залишаються поза обігом і зберігаються у сховищах. У НБУ визнають, що така ситуація зумовлена ​​не лише об'єктивними причинами, а й свавіллям деяких «бірж».

Регулятор активно працював над вирішенням питання обміну старим і старим іноземної валюти протягом останніх трьох тижнів. Цей термін починається з реалізації Постанови № 75 (від 21 червня) регулятора, який забороняє банкам та небанківським обмінним установам відмовляти у прийнятті легітимних іноземних банкнот від клієнтів, незалежно від року випуску.

Єдиною поважною причиною відмови є визнання банкноти фальшивою. Однак, якщо детектори та лічильники на касі підтвердять справжність банкноти, у фінансових установ, згідно з Постановою № 75, є два варіанти: або обміняти банкноту за курсом, що склався, або прийняти її до інкасо (у разі істотно пошкоджена іноземна валюта) з обумовленою комісією разом з інформацією про терміни опрацювання.

Фінансові установи не мають права відмовляти клієнтам у прийомі таких готівки. НБУ готовий накласти суттєві штрафи на порушників цих правил: банки можуть бути оштрафовані на суму до 400 000 гривень, а небанківські фінансові організації – до 5% від їхнього власного капіталу.

Крім того, фінансовим установам заборонено стягувати зі споживачів плату за прийом старої іноземної валюти або відмову у її обміні. Це регулювання в першу чергу спрямоване на обмін так званого білого долара 1996 року, який не обмінювався на тих же умовах, що і нові блакитні банкноти 2010 року.

Хоча вимоги чіткі та діють жорсткі санкції, питання прийому старих або старих іноземних банкнот залишається невирішеним.

Читайте також:

Не стало одразу всієї родини з дітьми: родина українців на машині застрягла прямо на залізничному переїзді перед поїздом

Хрумка та з гостринкою: рецепт маринованої редиски на зиму. Такої закуски ви не куштували

Ці 8 речей потрібно сховати перед приходом гостей до будинку, щоб не викликати неприємностей