Кожна господиня знає, що з гострими ножами на кухні не страшна нарізка ніяких продуктів – все буде відбувається швидко, комфортно, і що головне – насолоду. Ось тільки на деяких кухнях тупі ножі – це норма, і тут жінкам доводиться згадувати народні методи заточування ножів.

Так, багато хто радить не лише перед заточуванням зволожити сам брусок, але також потримати п'ять хвилин у солоній рідині лезо ножа, щоб воно ефективніше загострилося.

Для приготування розчину достатньо в одному літрі води розмішати дві столові ложки кам'яної солі. Не рекомендують проводити цю процедуру з ножами, лезо яких виготовлено зі сталі сумнівної якості.

Щоб призвичаїтися точити ножі самостійно, рекомендують починати тренуватися на недорогих моделях, які не шкода зіпсуватиме.

Починайте заточування з крупнозернистого каменю. Важливо правильно розташувати лезо щодо поверхні бруска. Якщо потрібно зробити ніж гострішим — точіть під кутом 10–25 градусів. Для більшої стійкості до притуплення – 25-45 градусів. Те саме стосується роботи з мусатом.