Порядок призначення виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні було змінено Кабінетом Міністрів. На даний час допомогу отримують близько 2,6 млн. українців.

Про це пише "РБК"

Згідно з новими правилами, починаючи з 1 серпня 2023 року, всі внутрішньо переміщені особи, які отримують допомогу зараз, автоматично продовжать виплати допомоги ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 року. Розмір допомоги становить 3 тис. грн для осіб з інвалідністю та дітей, та 2 тис. грн для інших осіб.

Проте, виплати не будуть продовжуватись особам, які перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, підтверджених документально. Винятки становлять випадки службових відряджень, стажувань, лікування, догляду за хворою дитиною, оздоровлення дитини та інші обґрунтовані причини. Також виплати не будуть продовжуватися особам, які повернулися на колишнє місце проживання, або особам, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі або засудженим за колабораціонізм.

Міністерство соціальної політики зазначає, що громадянам не потрібно вживати додаткових дій для продовження виплат, вони автоматично продовжуватимуться.

З 1 вересня 2023 року допомога не продовжуватиметься для громадян, чиє майнове становище дозволяє здійснювати значні витрати. Зокрема, виплати припиняться для тих ВПО, які придбали новий транспортний засіб (з роком випуску менше 5 років, за винятком автомобілів, придбаних волонтерами та наданих для оборони країни), придбали земельну ділянку, квартиру чи будівлю на суму понад 100 тис. грн ( крім житла, одержаного за рахунок державного або місцевого бюджету), мають депозит на банківському рахунку понад 100 тис. грн, придбали іноземну валюту або банківські метали на суму понад 100 тис. грн (за винятком валюти, одержаної від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних , соціальних або освітніх послуг) та мають у власності житло на території, де не ведуться активні бойові дії або яка окупована, якщо таке житло має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім'ї.

У разі ухвалення рішення про припинення допомоги після перевірки одержувачів через державні реєстри, громадянам буде повідомлено про це. За незгоди з таким рішенням їм буде надано можливість оскаржити його.

Читайте також:

Будьте готові: відомий банк перестав приймати купюри 500 та 1000 грн через термінали

Щоб ваш лічильник не збожеволів: як заощадити електроенергію в літній час. Прості поради

Навіть огірки, що підсохли, почнуть рости як на дріжджах: спробуйте цю спецію для поливу