В Україні знову запровадили обов'язкову перевірку газових лічильників. При цьому новина про відновлення періодичних та позачергових перевірок лічильників, у тому числі газових, викликає багато запитань у споживачів. Однак найбільше в суспільстві обговорюється шахрайська схема, за допомогою якої недобросовісні газовики намагаються необґрунтовано заробити на споживачі.

Так стало відомо, до чого можуть вдатися недобросовісні працівники газової служби, і як споживачеві убезпечити себе від таких намірів.

Один із найпоширеніших способів – звинувачення власника лічильника у несанкціонованому втручанні у його роботу. Газувальники пишуть в акті про зірвані пломи або інші ознаки проникнення в лічильник.

Ще один шахрайський прийом, щоб взяти з господаря побільше грошей - "накручування" показань лічильника. Це цілком можливо зробити при його перевірці.

Щоб уникнути цього, власник лічильника повинен обов'язково бути присутнім при його демонтажі та простежити, щоб Акт про демонтаж лічильника було складено правильно.

Зокрема, у цьому Акті мають бути відображені такі відомості:

  • відсутність механічних пошкоджень та ознак несанкціонованого втручання у роботу лічильника;
  • наявність та цілісність пломб;
  • стан різьбових з'єднань;
  • наявність відбитків перевірочного тавра.

Крім того, до Акту повинні бути внесені поточні показання лічильника, щоб потім їх неможливо було змінити.

Такий акт складається у двох примірниках. Один – газовики забирають із собою, другий – залишають власнику лічильника. Його обов'язково потрібно зберігати у себе, як мінімум, до завершення перевірки лічильника та його встановлення на колишнє місце.

Крім того, господареві житла потрібно бути присутнім при демонтажі лічильника. При цьому він має право знімати процес на фото або відео.

Тільки таким чином можна максимально убезпечити себе від можливих несумлінних кроків представників облгазу.

Читайте також:

У серпні очікується серйозна доплата до пенсій. Хто отримає і скільки

Готуйте 30 тисяч гривень: як покарають тих, хто відмовиться надати податковій свої дані

У МВС порадували українців: переоформити машину тепер можна лише за 25 хвилин