Після 24 лютого 2022 року, коли Росія розв’язала повномасштабну війну, грошове забезпечення наших солдатів довелося терміново коригувати з огляду на обставини. Ще б пак, хтось щоденно гайки крутить і спить у власному теплому ліжку за 20 тисяч, а хтось спить посеред поля у наметах чи на дошках в приміщенні під постійним мінометним вогнем. Не дивно, що у суспільстві час від часу піднімається питання справедливості оплати воїнам на фронті. Юрист Анастасія Сілецька розповіла "Фактам", щодо зарплат мобілізованих.

Насамперед зазначимо, що в Україні мобілізовані, визнані військовозобов'язаними та поповнили лави Збройних сил України (ЗСУ) або інших військових формувань, набувають статусу військовослужбовців. Конкретні суми заробітної плати мобілізованих осіб можуть змінюватись і залежать від безлічі факторів.

При цьому за мобілізованими зберігається місце роботи та їх посада, хоч і скасовується обов'язок роботодавця нараховувати зарплату.

"Але це лише право, а не обов'язок, тож роботодавець може продовжувати виплачувати зарплату за власним бажанням", - пояснює Сілецька.

Юрист наголошує, що з 19.07.2022 набрав чинності Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин від 01.07.2022 р. № 2352".

Кого саме стосуються зміни виплати зарплат?

  • Працівників, покликаних термінову військову службу;
  • військову службу на заклик осіб офіцерського складу;
  • військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
  • службу на заклик осіб з числа резервістів у особливий період;
  • прийнятих на військову службу за контрактом, зокрема шляхом укладання нового контракту на проходження служби під час дії особливого періоду строком до закінчення або до дня фактичного звільнення.

"Виняток стосується добровольців із територіальної оборони. Для них ці правила поки не діють", – зазначила юрист.

Зазначимо, на додаткові надбавки 100 тис. грн. можуть претендувати ті захисники, які беруть участь у активних бойових діях.

Отримати додаткові 50 тис. грн. можуть військові, які виконують бойові завдання у складі військового органу управління. Виплати у 30 тисяч гривень виплачують невеликій категорії військовослужбовців.

Читайте також:

Пільги скасували, а штрафи повернули: будьте готові до сюрпризів

Підвищення пенсій: кому і скільки доплатять у липні