Досвідчені садівники знають, наскільки непросто підібрати хороше добриво, яке можна було б використати на ділянці. Ще б пак, добриво, яке добре для однієї рослини, може бути згубним для іншої. І тут саме час згадати про шкірку картоплі.

І справді, шкірка картоплі давно зарекомендувала себе, як чудове добриво. Ще б пак, речовини в картопліні зосереджені нерівномірно: їх концентрація безпосередньо під шкіркою значно вища, ніж у центрі бульби.

Насамперед картопляні очищення містять високий відсоток крохмалю, за рахунок чого відбувається збагачення ґрунту.

Крім того, в картопляних очищеннях міститься безліч необхідних рослин мікроелементів: калій, магній, залізо, фосфор, фтор. Фосфор, наприклад, прискорює зростання кореневої системи та сприяє рясному цвітінню овочевих та декоративних культур. А ось завдяки калію ягоди та коренеплоди стають солодшими та соковитішими.

Саме тому добриво з картопляних очищень рекомендується застосовувати ранньою весною для наступних рослин:

  • всі види смородини, малини, агрусу, інші ягідні та декоративні чагарники;
  • плодові дерева;
  • полуниця та суниці;
  • овочеві культури, особливо – гарбузові;
  • квіти, у тому числі кімнатні.

А ще, потрапивши в ґрунт картопля досить швидко починає перегнивати, відповідно, ефект від додавання підживлення буде видно вже через 2-3 тижні.

Отже, найпростіший варіант підживлення – прикопування картопляних очищень. Просто викладіть на ґрунт очищення, розподіливши їх тонким шаром навколо стовбура рослини, рясно полийте ґрунт і засипте ці очищення свіжим ґрунтом. Таким чином ви удобрите ґрунт, але при цьому не пошкодите кореневу систему рослини.

Також рослини можна удобрювати картопляним відваром. Це ідеальний варіант підживлення для розсади. Якщо говорити про те, що поливають картопляним відваром, то найкраще на таке підживлення реагують чорна смородина та малина. Однак у жодному разі не поливайте картопляним відваром полуницю, ця ягода не оцінить ваші старання і ви можете втратити врожай.

Найпоширеніший варіант використання картопляних очищень як добрива - компост. Висипавши картопляні очищення в компостну діжку, додайте воду, закрийте діжку кришкою, а далі процес гниття зробить все за вас. Такий метод хороший тим, що в бочку можна додавати нові очищення до перегнилих, відповідно, запас компосту буде весь час поповнюватися. Найголовніше - як мінімум половина обсягу бочки має бути зайнята водою. Саме цю воду ви потім набиратимете у відро і виливатимете під рослини.

Читайте також:

Це потрібно спробувати: рецепт швидкої закуски з крабових паличок та шинки

Смачніше ніж будь-який пиріг: рецепт заливного лаваша з м'ясним фаршем

Чудова ніжність: рецепт кабачкової піци з бринзою та зеленню