Через повномасштабну війну, яку розв'язала Російська Федерація, в Україні триває загальна мобілізація. Це нормальний процес у державі, що воює, адже обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні хтось тікає від війни, то завтра вона може прийти до людини вже на новому місці. Ось тільки не всі це розуміють.
І справді, війна в Україні вже триває 501 день. Тому всі українці мають бути готовими до того, що будь-коли держава може офіційно послати їх якщо не на передову, то принаймні в армію. Ось тільки багатьом здається, що через релігійні переконання чи несуттєві проблеми з психічним чи фізичним здоров'ям, йти у військкомат вони не зобов'язані. В цьому випадку й залучається поліція.
Так, стало відомо, що лише на Київщині за 2023 рік поліція порушила вже 51 кримінальне провадження щодо ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

Як повідомив начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Небітов, за 13 кримінальними провадженнями були проведені слідчі дії, але інформація про "ухилистів" не підтвердилася, люди поїхали служити.

Також правоохоронці оголосили 6 підозр у цих справах, решта 32 провадження — на стадії досудового розслідування.

Загалом у регіоні поліція отримала понад 6 тисяч повідомлень від ТЦКСП про розшук підозрюваних в ухиленні від служби.

"У більшості випадків людина просто не жила за місцем реєстрації. Близько тисячі таких людей ми доставили до ТЦК, де їм було вручено повістки", - каже начальник поліції Київської області.

За його словами, якщо людина ухиляється від військової служби, то за це передбачено адміністративну відповідальність, протоколи складають безпосередньо чиновники військкомату, а не поліцейські. За 2023 рік таких протоколів становили понад 1700.

"Якщо вже йдеться про злісне ухилення - людина зарахована до військової частини, є вимога прибути в конкретне місце, вона не прибуває, то це вже кримінальна відповідальність", - сказав Небутов.

Читайте також:

Невже, як і у Заворотнюка? Кіркоров вирішив показати свій хворобливий вигляд і волосся, що випало.

Веселась у бікіні на пляжі: Ксенія Мішина здивувала витівкою в день, коли Україна сумувала

З ганьбою вигнали з Кремля: Співаку, який підтримував вторгнення в Україну, сподобався Путіну