В Україні Національний банк вживає заходів щодо посилення правил поповнення рахунків за допомогою терміналів. Згідно з новими вимогами кожна квитанція міститиме верифікований номер телефону клієнта.

Докладніше про те, як із серпня поповнюватимемо банківські картки та переказуватимемо гроші, інформує Обозреватель.

Співробітник відділу фінансового моніторингу розповідає про минулу велику кількість "переведення в готівку", які замовляли великі суми з карт фізичних осіб і проводили масштабні фінансові махінації. Такі дії, включаючи використання рахунків фізичних осіб як "ФОПів", стають дедалі складнішими через жорсткий моніторинг та контроль.

Рівень тіньової економіки в Україні залишається одним із найвищих у Європі, але посилення фінансового моніторингу робить переведення в готівку та легалізацію зароблених "в тіні" грошей більш складними. Однак, готівкові платежі все ще складно простежити, в той час як безготівкові операції набувають все більшої важливості при великих покупках.

Кожен український банк зобов'язаний проводити первинний фінансовий моніторинг, щоб запобігти використанню банківської інфраструктури для відмивання та легалізації доходів. Національний банк стежить за тим, щоб банки виконували всі норми закону та проводили фінансовий моніторинг.

З початку серпня Національний банк вніс зміни до вимог до квитанцій, вимагаючи вказувати номери телефонів клієнтів, які поповнюють картку. Це додатковий захід, який допоможе ретельніше контролювати фінансові операції. Проте вже зараз ідентифікація потрібна при поповненні на суму від 5 тис. грн.

Важливо зазначити, що при сплаті комунальних послуг, купівлі квитків або сплаті штрафів та податків, зазначення мобільного номера телефону не потрібне. Національний банк України уточнив вимоги щодо надання платіжних послуг та проведення операцій із внесення готівки, включаючи використання ПТКС (пунктів технічного контролю коштів платежів).

Читайте також:

Все почнеться 10 липня: що зміниться у платіжках і чому їх не буде у поштових скриньках

Почалися перевірки лічильників: у кого суми у платіжках будуть "космічними"

Будуть проблеми, якщо у вас досі паперовий паспорт: кого це торкнеться