Всі українці погодяться, що жодне гуляння не обходиться без страв з картоплі, та й у звичайні дні цей коренеплід – один із головних інгредієнтів у меню. Ще б пак, з давніх-давен на Русі картопля вважалася другим хлібом. Ват тільки у червні, коли запасів старого врожаю вже немає, а новий пропонується за космічними цінами, українці змушені заощаджувати та обходитися більше кашами. Але настав липень і ситуація змінилася.

На цьому тижні в Україні спостерігається зниження відпускних цін на картоплю нового врожаю. При цьому в магазинах біля будинку та на ринку картопля відчутно дешевша, ніж у мережах супермаркетів.

Ключова причина – покращення погодних умов та відновлення збиральних робіт у більшості областей.

Українські фермери пропонують картоплю по 16-24 грн/кг, що в середньому на 20% дешевше, ніж минулого тижня. При цьому за аналогічний період минулого року картоплю продавали в середньому на 38% дешевше, ніж зараз.

У супермаркетах зараз продають картоплю за 33,73 грн/кг, а в червні середня ціна становила 38,79 грн/кг.

Про це йдеться в матеріалі EastFruit .

Основною причиною зниження цін на картопля є так званий сезонний фактор, коли обсяги пропозиції цієї продукції на ринку збільшуються майже щодня.

До речі, аналітики не виключають, що тенденція зниження ціни в цьому сегменті може зберегтися і надалі зі збільшенням пропозиції картоплі на ринку.

Скільки коштує картопля на ринках

Мінімальна вартість ранньої вітчизняної картоплі становить 12 грн/кг, середня – 13,5 грн/кг, максимальна – 15 грн/кг, свідчать дані львівського ринку " Шувар" . А на ринку "Столичний" мінімальна ціна молодої картоплі сягає 20 грн/кг, середня – 25 грн/кг, максимальна – 28 грн/кг.

У супермаркетах цінова ситуація трохи інша. Ще не всі торгові мережі отримали молоду картоплю на продаж. Ціни на продукт, якщо він є, стартують з 30 грн/кг (наприклад, в "АТБ" та "Варусі").

Читайте також:

Ох, як це апетитно: рецепт молодих кабачків із болгарським перцем, картоплею та сиром на сковорідці

Хіт вихідного дня: рецепт молодої картоплі на шампурах із салом та зеленню

Нас не перемогти: у мережі показали, як жителі Херсонщини копають картоплю під водою

Ось чому картопля виростає дрібною: у жодному разі не удобрюйте цими засобами