Ніхто не сперечатиметься, що для українців картопля - і хліб, і їжа. Не дивно, що чи не третина літа щороку українці витрачають на посадку, "просапати", "підгорнути", "обробити" ("покропити" хімією "від жука"), ще раз "просапати" і викопати картоплю. І справді, щороку в Україні вирощується 20-21 мільйон тонн картоплі, при тому, що українці споживають лише 6 млн тонн. Але виявляється врожайність ще можна збільшити.

Досвідчені городники знають, що навіть на маленькій ділянці землі можна отримати багатий урожай картоплі. Для цього достатньо дотримуватись кількох простих правил поливу та підживлення коренеплоду і тоді врожайність підвищиться вдвічі.

Так, по-перше, на момент цвітіння рослин картоплі надзвичайно важливий полив. Зручніше це робити ввечері, щоб не стояти під палючим сонцем. Також поливати ввечері зручніше, оскільки вода добре вбирається у ґрунт, а на листі не буде сонячних опіків.

Кожен кущ поливають під корінь, десь по три літри води. Але якщо ґрунт піщаний або супіщаний, то можна і збільшити об'єм води. Однак менше трьох літрів необхідно для поливу, якщо ґрунт - суглинок або торф'яний.

Підживлення

Найкраще підживлення для картоплі для стимуляції росту рослини - це суміш золи (три столові ложки на метр) та сульфат калію (по чайній ложці) у період формування бутонів.

І справді, деревна зола - це джерело речовин, необхідних картоплі для набору вегетативного обсягу і формування великих пружних бульб.

важливо!

  • Зола підходить для удобрення картоплі, що росте на закислених ґрунтах, проте її потрібно з акуратністю застосовувати на нейтральних та лужних ґрунтах.
  • Джерелом золи для підживлення картоплі має бути природна незабарвлена ​​деревина. Залишки після горіння паперу, картону або забарвленого дерева не підходять, оскільки містять токсичний для бульб картоплі бор.

Що стосується інших підживлень, то золу не варто одночасно використовувати з сечовиною та сульфатом амонію, оскільки це призведе до відходу з ґрунту азоту та його виснаження.

Читайте також:

Ох, як це апетитно: рецепт молодих кабачків із болгарським перцем, картоплею та сиром на сковорідці

Хіт вихідного дня: рецепт молодої картоплі на шампурах із салом та зеленню

Нас не перемогти: у мережі показали, як жителі Херсонщини копають картоплю під водою

Ось чому картопля виростає дрібною: у жодному разі не удобрюйте цими засобами