Мало хто знає, але подрібнений за допомогою звичайної кавомолки в борошно рис (білий непропарений або коричневий) активно використовують при вирощуванні рослин у саду та на городі.

Всі досвідчені городники знають, що огірки виносять з ґрунту велику кількість поживних речовин, тому без додаткових підживлень під час цвітіння, формування зав'язей та наливу зеленців не обійтися. Так, хтось як добрива купує дорогі препарати, а хтось готує їх самостійно із підручних коштів.

І ось тут варто згадати, що в зернах рису, особливо коричневого, присутні вітаміни групи В, селен, кальцій, фосфор, магній, антиоксиданти, лінгін, крохмалисті речовини, натуральні цукри. Саме ці елементи потрібні гарбузовим овочам, у тому числі популярним серед усіх дачників огіркам.

Так, за допомогою рисової води можна підвищити фітоімунітет рослин, а значить, їх стійкість до несприятливих факторів, у тому числі перепадів температур, погодних умов, шкідників та інфекцій; стимулювати зростання зеленої маси та розвиток кореневої системи; покращити склад та смакові якості плодів.

І справді, за відгуками досвідчених дачників, застосування рисового настою значно продовжує життя огіркових кущів, особливо в парниках і теплицях.

Рецепт рисової води максимально простий:

  • подрібніть у кавомолці жменю коричневого або білого непропареного рису;
  • залийте 1 чайну ложку рисового борошна з гіркою літром окропу (на стандартне відро води для підживлення тепличних або городніх огірків потрібно 10 ч. л. білого порошку);
  • дайте настоятися рідкому підживленню протягом доби;
  • перед поливом рослин під корінь енергійно збовтайте осад.

Поради щодо застосування рисового добрива під огірки та інші гарбузові культури

Приготовлене мікродобрива використовують при вирощуванні огірків, починаючи зі стадії формування першого справжнього листа, 2 рази на місяць.

Розсаду поливають під корінь зі спринцівки або великого шприца по вологій землі (найзручніше планувати процедуру на ранок після вечірнього поливу).

Дорослі кущі удобрюють настоєм із меленого рису кожні 2 тижні з розрахунку 0,5 л на одну рослину. Як і всі кореневі підживлення, настій рису вносять після дощу або планового поливу, тобто по вологому ґрунту.

важливо!

  • Крім огірків рисовим настоєм можна підгодовувати кабачки, патисони та гарбузи. Витрата робочого розчину – 0,8 л на кожну дорослу рослину. Кореневі підживлення – кожні 12 днів.

Читайте також:

Допоможе цибулиння: досвідчений садівник поділився секретом потужного врожаю огірків

Консервації вистачить на всю зиму: підгодуйте цим простим засобом ваші огірки і ви будете здивовані

Просто додайте манку під ваші огірки та результат вас здивує. Старовинна хитрість