Ні для кого не секрет, що онкологія є однією з провідних причин смерті у світі. Ще б пак, у кожного шостого померлого в карті здоров'я записано про наявність раку. Як правило, причинами такої високої смертності є пізня діагностика пухлин через те, що пацієнти бояться звертатися до лікаря.

Рак — це назва ряду захворювань, які можуть вразити будь-який орган будь-якої людини незалежно від способу життя чи соціального статусу. У ролі синонімів застосовують терміни "онкологічне захворювання", "новоутворення" і "злоякісна пухлина". До захворювання призводить порушення ДНК в окремій клітині, після чого відбувається безконтрольний розподіл клітини і утворення пухлини.

Лікарі кажуть, що симптомів раку досить багато, при цьому кожен з них може бути симптомом захворювання, не пов'язаного з онкологією.

Однак, існує ряд симптомів, які можуть бути можливими сигналами раку на ранній стадії, – вчені виявили це в ході досліджень.

Незрозуміла стомлюваність. Властива онкозахворюванням слабкість має властивість “паралізувати” людину, вона відчувається навіть незважаючи на відпочинок і достатній сон; аномальний занепад сил в разі раку викликає навіть невелике навантаження. За словами експертів, при розвитку раку товстої кишки, лейкемії розвивається відчуття непрохідної втоми.

Порушення сну. Безсоння може стати наслідком зростання злоякісної пухлини і згубного впливу цього процесу на організм.

“Якщо ви погано спите і не розумієте, в чому причина, – краще проконсультуйтеся з лікарем», – дають пораду фахівці.

Зниження ваги. Ще одним можливим симптомом раку в початковій стадії експерти називають несподівану, безпричинну втрату ваги. Вчені пояснюють, що розвиток злоякісного утворення змінює метаболізм білків, що змушує організм швидше втрачати енергію і недоотримувати поживні речовини.

Ущільнення. Виникаючі на тілі ущільнення обов’язково потрібно перевіряти у лікаря. Хоча вони часто виникають через скупчення рідини і бувають доброякісними, також можуть бути симптомом раку.

Зміни стільця і сечі. Експерти рекомендують звертати увагу на почастішання стільця, що чергуються запор і діарея, поява слідів крові, незвичайні відчуття болю.

Втрата волосся на тілі. Зменшення волосяного покриву-це теж можливий симптом раку.

Тривалий кашель і відчуття браку кисню. Якщо кашель супроводжується болем у верхній частині тіла, труднощами при ковтанні, як можна швидше запишіться на обстеження.

Часте тривале підвищення температури до 38˚ С, лихоманка. Захворювання раком може викликати постійний незрозумілий жар, симптом властивого йому запалення.

Незрозумілі зміни зовнішнього вигляду. На думку фахівців, краще обстежити будь-які дивні і тривожні зміни зовнішнього вигляду. Вони констатують, що раку часто буває властиво потемніння або освітлення шкіри.

Метастази. Онкологи пояснюють, що ракові метастази можуть зачіпати кістки, легені, мозок людини, провокуючи появу деяких симптомів – наприклад, мігрені, суглобового болю, задишки.

Важливо!!!

  • Кваліфікована консультація і вчасно розпочате лікування дозволяють перемогти хворобу або домогтися стійкої ремісії.

Читайте також:

Повний розгром Путіна: колишній командувач силами НАТО розповів, на що здатні західні танки

Сусіди України у небезпеці: літній Лавров розповів, куди Путін кине своїх солдатів

Лікарі вибилися з сил: не стало головного актора культових серіалів