Ні для кого не секрет, що за подіями в Україні стежать практично всі громадяни Чехії та 94% населення Чехії засуджують вторгнення Росії до незалежної країни. Водночас влада Чехії останнім часом почала скорочувати підтримку українських біженців у країні. Чергове скорочення відбудеться з 1 липня, коли зміняться умови надання компенсацій домовласникам за розміщення у себе біженців та надання українцям безкоштовного житла.

Так стало відомо, що 1 липня 2023 року для українських біженців зміняться умови забезпечення житлом. В результаті кількість українців, які почнуть шукати нове житло або переміщатися країною, оцінюється від 38 000 до 50 000 осіб.

Про це повідомляє прес-служба Мінреінтеграції.

Простими словами, з 1 липня у Чехії для українців діятиме лише комплексна фінансова допомога. Вона включатиме витрати на житло та інші потреби українців. Таким чином, знімається гарантія надання українським біженцям безкоштовного житла.

"Існує загроза надзвичайної ситуації з житлом, українські біженці, які залишилися без дому, можуть почати масово повертатися на батьківщину", — пише Seznam Spravy.

Крім того, з наступного місяця громадяни Чехії перестануть отримувати від держави кошти на утримання українців, яких вони прийняли у своїх будинках.

Солідарні виплати отримуватимуть лише власники житла, які прихистили українців та проживають разом з ними. Але зміниться сума – замість 3000 крон буде 2400 крон.

А ті, хто дав притулок переселенцям, але не живе з ними, більше допомоги не отримуватимуть. Водночас українці мають укласти договір про оренду та самостійно оплачувати житло зі своєї комплексної допомоги.

Соціальне житло надаватиметься лише на 150 днів з моменту отримання тимчасового захисту. Якщо термін безкоштовного проживання на момент набрання чинності поправкою вже минув, українцям нададуть ще 90 додаткових безкоштовних днів на пошук квартири.

Читайте також:

Соціальну допомогу в Україні виплачуватимуть за новою системою. До чого готуватися

Можна одержати 16 тисяч гривень соціальної допомоги. Що потрібно знати та як оформити заявку

Видаватимуть по 9 тисяч гривень: українцям розповіли про нову допомогу