Країни Прибалтики — одні з тих, хто підтримує Україну та розуміє, наскільки жорсткою може бути Росія.

Латвія продовжує надавати Україні військову та гуманітарну допомогу і незабаром завершить підготовку своїх гелікоптерів для передачі Києву.

Про це заявив прем'єр-міністр Латвії Криш'яніс Каріньш на міжнародній конференції з відновлення України у Лондоні.

"У нас є флот гелікоптерів, всі ці гелікоптери - останні зараз перефарбовуються, щоб бути придатними до використання і виглядати добре - ми відправляємо в Україну», - сказав Каріньш (цитата з «Укрінформ»). Він не уточнив, про яку кількість машин йде мова.

Каріньш почав свій виступ з того, що Латвія ніколи не мала ілюзій щодо Росії. Тому на тлі нарощування військ РФ біля українського кордону ще в листопаді-грудні 2021 року, коли про загрозу повномасштабного вторгнення РФ лише починали говорити, було ухвалено рішення про передачу ПЗРК Stinger в Україну. Таким чином, перші латвійські ПЗРК Stinger прибули в Україну за день до початку повномасштабного вторгнення.

"З того часу наш уряд витратив понад 1,3% нашого ВВП на всі види допомоги Україні, з яких понад 1% - лише військові потреби", - каже високопосадовець.

До слова, Латвія також продовжує тренувати українських солдатів та надавати боєприпаси, безпілотники.

"Як нація, ми розуміємо українців. За що вони борються? Вони борються за багато чого, але ви можете звести це до трьох цінностей: свобода, демократія та верховенство права. Мій меседж для всіх європейців простий: якщо така маленька країна, як Латвія, може витратити 1,3% ВВП, можете і ви. Ми не найбагатша нація, але це можливо, і як політик можу сказати: це корисно й із політичного погляду. Чим більше ви допомагаєте – тим вищі ваші рейтинги", – додав Каріньш.

Також прем’єр Латвії заявив, що партнери України мають знайти спосіб використати заморожені російські активи на відбудову України.

Читайте також: