В Одесі вибухнув новий мовний скандал.

Ні для кого не секрет, що Одеса – багатонаціональне місто. Ще б пак, історично склалось, що в Одесі проживають не лише українці, але й велика кількість росіян, євреїв та болгар. От і не дивно, що коли кілька років тому кафедра соціології Одеського національного університету ім. Мечникова провела мовне соцопитування на замовлення ВВС, то виявилось, що 75% одеситів назвали рідною мовою російську, і лише 18% – українську. Коли ж соціологи цікавились думкою людей щодо необхідності переходу Одеси на українську мову у кількох її корінних жителів різної вікової категорії, то виявилось, що лише молоде покоління готове розмовляти державною мовою. Скандал, який стався на днях в Одесі лише підтвердив таку тенденцію.

Так, стало відомо, що в Одесі на україномовних вуличних музикантів "напали"дві "корінні одеситки" у нетверезому стані.

Жінки зневажливо вигукували фрази на кшталт "Понаїхали тут", вимагали показати одеський родовід і завершили типовими для такого контингенту мовними зворотами: "Подивися на себе, та в тебе ж мужика давно не було, хто тебе захоче". Про ситуацію у Facebook розповіла користувачка Юлія Городецька.

"Я теж народилася (в Одесі. - Ред.). І теж пишаюся. Але, боже, як соромно за цю п**доту. Особливо зараз, коли в місті дійсно багато неодеситів - вимушено, трагічно, але тут. Хтось утік із захопленого будинку або з будинку, який постійно бомбардують. Огидно", – зазначила дівчина.

"Здається, якщо я почую питання "Ви одеситка?" ще хоч раз, мене вирве - прямо на того, хто запитує. Це і раніше була токсична форма визначення "свій - чужий", а зараз це ганебна формула", - констатувала Городецька.

Також вона додала, що протягом усього виступу музикантів чатували на поліцейських, які перед трансляцією перевірили в артистів документи.

"Після цього вони не підходили, але весь час кружляли зграями. Це нервувало – артистів, глядачів. Дуже", - зазначила одеситка, додавши, що у нетверезих панянок, які накинулися на людей зі звинуваченнями, ніхто документи не перевірив.

Читайте також: