Ні для кого не секрет, що довгий час Україна планувала контрнаступ, аби раз і назавжди вибити російські війська з тимчасово окупованих регіонів. Наразі військові експерти мають переконливі докази, що ВСУ розпочало контрнаступ на Бердянському та Бахмутському напрямках. Водночас аналітики та експерти наголошують, що наразі ще не йдеться про широкі контрнаступальні дії - українські сили радше розвідують оборону ворога на "слабкі місця". Дещо з оперативної ситуації розповів заступник міністра оборони Володимир Гаврилов.

Так, у телеграм-каналі Міноборони з'явилася інформація, що наразі Україна перехоплює ініціативу, Росія захищається, але для нарощення потрібна зброя дальністю до 200 км. Про це заявив заступник міністра оборони Володимир Гаврилов.

Військовий зазначив, що для досягнення перемоги над російськими загарбниками Силам оборони України потрібне далекобійне високоточне озброєння.

"Всі наші військові плани реалізуються відповідно до оцінок. Головне в сучасній війні - це володіння обстановкою, щоб знати положення противника, а також мати можливості завдавати високоточних ударів на далекі відстані. Тобто мати зброю, яка здатна уражати противника на дальності до 200 км", - сказав заступник міністра.

Гаврилов також додав, що Україна перебуває на шляху до отримання літаків, які перш за все оборонятимуть наше небо від російських балістичних та інших ракет, для захисту мирних людей та цивільної інфраструктури.

"Пройшло більше року війни і ми впевнені, що переможемо російських загарбників, разом з нашими партнерами, які забезпечують нас усім необхідним", - підсумував Гаврилов.

Нагадаємо, що Україна готувалася до контрнаступу щонайменше пів року. За даними аналітиків, для проведення операції було створено 12 бронетанкових бригад, дев'ять з яких були підготовлені й оснащені Заходом. Бригада зазвичай налічує щонайменше 3500-4000 військовослужбовців. Україна заявила, що сформувала вісім штурмових бригад з 40 000 людей у межах сформованої Міністерством внутрішніх справ "Гвардії наступу".

Конрад Музика, військовий аналітик з Польщі, який уважно стежить за ходом війни, каже, що лише три з 12 бригад досі були помічені в боях на південному сході.

Читайте також: