Певні категорії громадян України можуть одержати суттєву знижку на оплату комунальних послуг без використання житлової субсидії.

Докладніше про те, як отримати знижку на оплату комунальних послуг, інформує сайт "На пенсії".

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №389 від 04.06.2015 року, право знижку на оплату комунальних послуг мають такі категорії громадян.

Наприклад, 100% знижку на комунальні послуги можуть отримати особи, які мають особливі заслуги перед Україною, а також члени сімей померлої особи, яка має особливі заслуги перед Україною (батьки, дружина (чоловік)).

Список категорій громадян, які мають право на 50% знижку на оплату комунальних послуг:

1. Раніше працювали педагогічними, медичними та фармацевтичними працівниками, фахівці із захисту рослин, а також працівники бібліотек у сільській місцевості та селищах міського типу можуть претендувати на знижку на оплату комунальних послуг.

2. Ті, що проживають у сільській місцевості та селищах міського типу, працювали / працюють у музеях, державних та комунальних закладах культури, навчальних закладах, сфері культури можуть претендувати на знижку на оплату комунальних послуг.

3. Багатодітні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім'ї, сім'ї опікунів (піклувальників) можуть претендувати на знижку на оплату комунальних послуг.

4. Батьки та члени сімей особи рядового та начальницького складу служби цивільного захисту, які загинули (померли) або зникли безвісти під час виконання службових обов'язків, можуть претендувати на знижку на оплату комунальних послуг.

5. Особи, які звільнилися зі служби цивільного захисту за віком, хворобою або вислугою років, і які стали інвалідами під час виконання службових обов'язків, і члени їх сімей можуть претендувати на знижку на оплату комунальних послуг.

25% знижку на оплату комунальних послуг мають право наступні категорії громадян:

1. Дружини (чоловіки) померлих громадян з-поміж учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та опікуни дітей (під час піклування) померлих громадян з-поміж учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 3, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою на знижку на оплату комунальних послуг.

2. Сім'ї, які мають дитину з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, можуть претендувати на знижку на оплату комунальних послуг.

3. Учасники війни можуть претендувати на знижку на оплату комунальних послуг.

4. Окремі категорії осіб, які є жертвами нацистського переслідування, також можуть претендувати на знижку на оплату комунальних послуг.

5. Особи зі статусом "Діти війни". Вони мають право на 25% знижку на оплату комунальних послуг.

Знижки на оплату комунальних послуг надаються, якщо сім'я пільговика відповідає певним критеріям. Зокрема, середньомісячний дохід на одну особу за попередні шість місяців не повинен перевищувати величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу, що у 2023 році становить 3760 грн.

Якщо дохід сім'ї пільговика перевищує встановлений поріг, представник цієї категорії може звернутися за призначенням житлової субсидії. Це допоможе скоротити витрати на комунальні послуги, які нині займають значну частину бюджету сім'ї.

Читайте також:

Готуйте 30 тисяч гривень: як покарають тих, хто відмовиться надати податковій свої дані

У серпні очікується серйозна доплата до пенсій. Хто отримає і скільки

Соціальну допомогу в Україні виплачуватимуть за новою системою. До чого готуватися