Усі українці знають, що у довоєнний час майже половина всіх томатів з відкритого ґрунту вирощувалась на півдні України: 29% у Херсонській області, а 19% – у Миколаївській. Проте втрата Каховського водосховища стала для українців не лише найбільшою техногенною катастрофою, а й лихом для аграрної галузі на півдні України. Тепер під сумнівом чи зможе у майбутньому цей регіон і надалі забезпечувати всю Україну цукровими кавунами, стиглими помідорами, добірними баклажанами, цибулею та перцем.

Причому це лихо не на один рік. Повінь, яка змила все, що було посіяно цього року, рано чи пізно схлине. А ось втрачену систему зрошення земель не відновити за рік, ані за п'ять років.

Сьогодні 94% земель Херсонської області залишилися без зрошення. А це означає, що тамтешнім фермерам доведеться повертатись від інтенсивного землеробства до екстенсивного. При цьому врожайність усіх культур зменшиться у рази. Адже до війни Херсонщина була і житницею, і головним постачальником овочів та фруктів на ринки України.

"Вісти сільське господарство у тому вигляді, як воно було до підриву ГЕС, буде неможливо. На відновлення зрошувальної системи знадобляться роки та величезні гроші", – поділився голова громадської організації "Зелений лист" Владислав Балинський.

Читайте також:

В Україну ввезли небезпечний продукт: до нього додано засіб для виведення комах. Що потрібно знати

Українцям починають видавати безкоштовні продукти: як отримати

АТБ порадував українців: можна отримати нову картку знижок. Ціни на продукти вас здивують