У неділю, 11 червня 2023 року, відбулася історична служба у Києво-Печерській лаврі – вперше в історії церковної України була молитва за упокій українського гетьмана Івана Мазепи.

Детальніше про першу в історії служби за упокій Івана Мазепи в Києво-Печерській лаврі, інформує Обозреватель.

"У церкві Усіх Святих Києво-Печерської лаври, побудованої коштом Івана Мазепи, відбулося богослужіння з нагоди 325-річчя освячення храму. Цього дня вперше в історії Києво-Печерської лаври було відправлено панахиду за її меценатом та ктитором – гетьманом Іваном Мазепою. за небажання слухатися Московії ще за життя було віддано анафемі російською імперською церквою" , – розповів журналіст Обозревателя.

Важливо сказати, що Києво-Печерська лавра, в якій проходила служба, було збудовано коштом гетьмана Івана Мазепи. Також слід наголосити, що жодна з українських церков ніколи не визнавала анафеми щодо Івана Мазепи. Українці по всьому світу молилися за Івана Мазепу, тоді як у Московському патріархаті продовжували проклинати Івана Мазепу навіть після початку війни у ​​2014 році.

Нарешті історичну та духовну справедливість відновлено. Молитва за душу Івана Мазепи у Києві-Печерській лаврі є символом єднання української нації та повернення до своїх витоків – до Київської Русі, до Гетьманщини та історії становлення України у тому вигляді, в якому вона існує і зараз.

Читайте також:

"Вердикт - видалення нирки": колишня дружина Володимира Остапчука розповіла про діагноз

Рідні моляться: інсульт у Лідії Федосєєвої-Шукшиної. Йде боротьба за її життя

Ось це губи: колишній чоловік Ані Лорак все ж таки одружився. Фото його нареченої здивувало багатьох