Ні для кого не секрет, що росіяни намагаються найрізноманітнішими способами виснажити українську протиповітряну та протиракетну оборону. Так, з лютого 2023 року Росія почала використовувати повітряні кулі з кутовими відбивачами, а тепер, схоже, завдання розвідки місць розташування установок ППО покладено на фанерні літаки.

Так, стало відомо, що РФ запускає Україною фанерні літаки. Про це розповів військовослужбовець Збройних Сил України, фахівець із радіорозвідки та радіоелектронної боротьби Сергій Флеш.

Саморобні "пташки" на кшталт затрофеної росіяни, за словами військового, запускають із двома цілями – витрачати боєкомплект наших систем протиповітряної оборони та вивчати нашу систему ППО.

На фанерному виробі стояв кутовий відбивач, що зробило його помітним для нашої ППО, проте пташка все одно змогла долетіти з півдня до Миргорода на Полтавщині.

"Ось ця модель пролетіла всю країну з півдня з кінцевим завданням "перевірити" ППО Миргорода. З таких літаків можна вважати політну карту та інші речі, тому фахівці просять не робити це самим, повідомити по команді нагору і вони приїдуть і це зроблять. Висновок я скажу, що цей політ співпав із потужним ракетним і БПЛА ударом по Миргороду. Тобто ці "пташки" запускають не просто російські божевільні аматори, а робиться це з повним контролем військових РФ", - розповідає військовий.

Флеш також зазначив, що боротися із такими саморобними "літаками" не просто.

"Найпростіше [боротися] РЕБом (засоби радіоелектронної боротьби – ред), там як бачите, стоїть GPS в основі всього. І на таке дерьмо ніхто його дорогим і захищеним не поставить. Але це все вимагає майстерності наших хлопців. Або стрілецькою зброєю". Але оскільки ці БПЛА пролітають усю країну неушкодженими, то це не все так легко», – зазначає військовий.

Читайте також:

Путіна перекрутить: Україні віддадуть конфіскований у Росії літак-гігант Ан-124 "Руслан"

У Путіна вже не залишилося шансів: крах у Росії вже почався, Кремль в агонії

Буде справжнє пекло: Крим залишиться без води через Путіна, людей уже попередили