Усі українці знають, щоб вийти на пенсію, потрібно накопичити певну кількість років стажу. При цьому з кожним роком зростає вимога до кількості стажу для пенсії. Так, ще у жовтні 2018 року Верховна рада ухвалила пенсійну реформу, яка передбачає підвищення мінімального страхового стажу. Таким чином, для виходу на пенсію у 60 років у 2023 році необхідно мати не менше 30 років стажу. І він повинен бути страховим, а не трудовим.

І справді, страховий стаж не завжди дорівнює трудовому стажу через те, що людина може працювати, але не підлягатиме загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню.

Так, страховий стаж є тимчасовий проміжок (термін), протягом якого за працівника здійснювалася сплата страхового внеску до Пенсійного фонду. У 2023 році він становить 1474 грн на місяць (22% від мінімальної зарплати).

У Пенсійному фонді України нагадали , що перевірити кількість років страхового стажу та сплату роботодавцями страхових внесків може кожна людина онлайн. Зробити це можна на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Для цього потрібно:

  • Авторизуватися та увійти до особистого кабінету на веб-порталі ПФУ за допомогою кваліфікованого електронного підпису або BankID.
  • У верхній правій частині екрана виберіть пункт «Параметри».
  • У меню виберіть пункт «Профіль користувача».
  • В закладці «Страхові дані» можна побачити загальний страховий стаж, який є у Реєстрі застрахованих осіб.

Читайте також:

Додаткова тисяча: хтось отримає червневу пенсійну надбавку. Роз'яснення

Пенсія за віком: проста таблиця, за якою можна дізнатися, скільки вам платитимуть

Зачепить кожного пенсіонера: розпочнуться перевірки, можна залишитися без виплат. Кому загрожує