Нещодавно в Україні було запроваджено нове правило – з травня 2023 року виконавчим службам стало дозволено блокувати рахунки боржників, у яких абсолютно будь-яка сума боргу та будь-який вид заборгованості. Це означає, що вам можуть заблокувати картку навіть за невеликий борг із комунальних послуг, за борг за кредитом, за борг із невиплачених штрафів, за борг за аліментами тощо.

Докладніше про те, чи не потрапили ви випадково до списку боржників і які у вас є борги, читайте у нашому матеріалі.

Щоб дізнатися, чи буде заблоковано ваш рахунок за борги, ви можете перевірити у спеціальному реєстрі, вказавши свої ПІБ, дату народження та номер облікової картки платника податків. На сайті ви зможете дізнатися всю актуальну інформацію щодо наявних у вас боргів.

Також можна перевірити інформацію про борги та виконавчі провадження у своєму акаунті в "Дії" та зв'язатися з виконавцем щодо боргів, щоб попросити зняти арешт із заборгованої суми у розмірі 13,4 тис. грн. Після того, як ви заплатите по всіх боргах, виконавець зобов'язаний направити банку відповідний документ, і ваш рахунок має бути розблокований через те, що борги були погашені.

Однак варто врахувати, що банк самостійно не може зняти арешт з усієї суми боргу, або його частини. Варто зазначити, що до травня 2023 року в Україні банківські рахунки були блоковані лише у випадку, якщо сума боргу становила щонайменше 100 тис. грн боргу. Після введення нових правил щодо боргів картку можуть заблокувати навіть за невеликий борг, і мінімальної суми боргу для блокування більше немає. Будьте уважні та стежте за своїми фінансами, щоб уникнути неприємних сюрпризів із боргами.

Читайте також:

Можете залишитися без пенсії, якщо є борги з комуналки. Що потрібно знати

Цього довго чекали всі водії: у "Дії" з'явилася потужна функція

Будьте готові: за борги по комуналці блокуватимуть ваші гроші у банках