У четвер, 1 червня, Національний банк України (НБУ) представив нову монету, присвячену українським дітям.

Її презентація відбулася у Міжнародний день захисту дітей під час конференції «UA: Війна. Недопіта колискова». Так, заступник голови НБУ Олексій Шабан заявив, що багатьох українських дітей російські окупанти позбавили щасливого дитинства, чому вдома та найдорожчих людей. Тому зараз Україна бореться за право дітей жити на рідній землі та говорити українською.

«Для кожної нації діти – це скарб та майбутнє. Саме про це ми думали, створюючи наші нові пам'ятні монети. Це — наше посвята українським дітям, які не тільки вже народилися, а й майбутнім поколінням, які ще народяться у вільній та незалежній Україні», — сказав він.

Монета «Народжений в Україні» має два варіанти, вони виготовлені зі срібла та нейзильберу. Номінал обох монет – 5 гривень.

На аверсі зображена картина, наповнена народним колоритом, «Колискова» - батьківський будинок в оточенні мальв і рушників, що символізує будинок, колискову і продовження роду.

На реверсі – картина «Зв'язок». На тлі стилізованого всесвіту малюк-космонавт, нерозривно пов'язаний пуповиною з матір'ю-Україною.

Обидві картини, використані в ескізах, належать пензлю відомого українського художника Олега Шупляка. Скульптори: Анатолій Дем'яненко, Володимир Атаманчук.
Маса дорогоцінного металу становить 15,55 г.
Читайте також: