Нещодавно Пенсійний фонд України (ПФУ) оприлюднив інформацію про середні розміри пенсії в різних регіонах України станом на 1 квітня 2023 року. Так, за даними держструктури, середня пенсія українців складає 5238 гривень. При цьому 3601 особа в Україні, це переважно судді на заслуженому відпочинку (у відставці) отримують середню пенсію у 95 139 грн. Разом з тим, вже незабаром ще одна з категорій пенсіонерів житиме краще.

Мова йде про надбавки до пенсій для жертв радянського режиму.

Так, Верховна Рада 313 голосами ухвалила у другому читанні і в цілому законопроєкт № 8032, що передбачає надання пенсій борцям за незалежність України.

Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради України.

Зазначимо, що ініціатором даного законопроєкту був народний депутат Володимир В’ятрович ("Європейська солідарність"). За його словами це важливий крок у бік політичної й соціальної справедливості.

"Це правильний сигнал українському суспільству, ветеранам і нинішнім борцям за незалежність. Україна – держава, яка вміє бути вдячною. Україна шанує своїх героїв. Я завжди казав, що там де пам’ятають загиблих – будуть ті, хто захищає живих. Але нарешті ми пам’ятаємо ще й живих", – заявив після голосування В’ятрович, подякувавши колегам із парламенту за політичний консенсус у такому важливому питанні.

Отож, у законопроєкті № 8032 йдеться про відновлення історичної справедливості — підвищені пенсії матимуть учасники повстанських рухів за незалежність України, а також радянські дисиденти.

У документі йдеться, що здобуття Україною державної незалежності у 1991 році стало першочерговим результатом діяльності борців за незалежність України. Ці люди, ризикуючи власною свободою, життям та здоров'ям, самовіддано боролися за свободу України. Лише у 2015 році було нарешті прийнято Закон "Про правовий статус та честь пам'яті борців за незалежність України у XX столітті".

Отож, тепер борці за незалежність отримуватимуть щомісячну надбавку у розмірі 200% прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

Станом на 2023 рік прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить 2093 грн. Ветерани боротьби за незалежність отримуватимуть збільшення у розмірі двох таких мінімумів – 4186 грн.

Але це не єдина несправедливість, яку має виправити законопроект. Тепер у законі "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною не буде згадок про радянські нагороди та звання".

Читайте також:

Додаткова тисяча: хтось отримає червневу пенсійну надбавку. Роз'яснення

Пенсія за віком: проста таблиця, за якою можна дізнатися, скільки вам платитимуть

Зачепить кожного пенсіонера: розпочнуться перевірки, можна залишитися без виплат. Кому загрожує