Археологи виявили два уламки корабля часів династії Мін (1368–1644) на глибині 1500 метрів біля узбережжя острова Хайнань під Південнокитайським морем. Один із уламків містив тисячі унікальних фарфорових предметів, а інший – дерев'яні колоди, які збереглися у відмінному стані.

Докладніше про унікальну археологічну знахідку та фарфорові судини інформує ресурс The History Blog.

Один з уламків кораблів містив тисячі майже нових фарфорових предметів - чаш, ваз, блюдців, амфор та інших фарфорових виробів. Археологи вже визначили, що знайдена порцеляна настільки щільна, що на площі 10 000 квадратних метрів розташовані складені одна на одну порцелянові судини глибиною шість футів. Це призвело до оцінки археологів, що існує понад 100 000 окремих порцелянових предметів.

Дослідження деяких фарфорових виробів показало археологам, що фарфорові вироби були виготовлені в епоху Жентока (1506-1521 рр.), що вказує на унікальність фарфорових виробів з погляду історії, так і археології. Адже це перший випадок, коли було виявлено судна з експортним та імпортним вантажем в одному районі, та ще й фарфорових виробів.

Ці два сусідні затонули судна дають дослідникам можливість вивчити двосторонній рух у Південнокитайському морі 500 років тому. А для того, щоб впоратися з цим завданням, було застосовано передові технологічні підходи, включаючи м'яку робототехніку, з біонікою та матеріалознавством, яка допоможе краще вивчити археологічну знахідку, у тому числі фарфорові вироби.

Розслідування цієї знахідки, а також вивчення фарфорових виробів триватиме ще рік. На першому етапі буде проведено ретельне обстеження уламків суден, на другому – наукова оцінка умов збереження реліквій, у тому числі фарфорових виробів, а на третьому та останньому етапі буде визначено, як найкраще захистити ці уламки у майбутньому та чи варто підіймати їх із морського дна.

Порцелянові судини, фото: скріншот з мережі

Порцелянові судини, фото: скріншот з мережі

Читайте також:

Ось це удача: у Польщі розкопали схованку середньовічних лицарів. Археологи здивувалися

Росіянам таке тільки сниться: археологи знайшли найдавніший туалет, у якому можна було спускати воду

Був навіть холодильник: археологи розкопали унікальну стародавню таверну