Ні для кого не секрет, що кроти псують ґрунт і загрожують урожаю. Щоб позбутися їх на дачі, городники вигадали чимало способів.

Так, найпростіший спосіб боротьби з крітами на садовій ділянці – природний фактор. Виявляється, гризуни мають природних ворогів — це будь-які хижаки: як дрібні, так і великі. Наприклад, з адовником Томаш Трелька пропонує завести кота, який знає, як легко позбутися кротів і навіть маленьких ящірок.

Крім того, є такі породи собак, які спеціально виводилися для полювання на норних тварин. Яскравим прикладом є шотландські тер'єри або такси. Це їхній основний профіль. Якщо в будинку є такий собака, проблему можна вважати вирішеною. Іноді себе чудово виявляють невеликі декоративні породи, від яких нічого подібного не чекаєш. А також траплялися випадки, коли мисливські інстинкти прокидалися навіть у шпіцах та болонках.

Якою б смішною не здавалася наступна ідея, але ефективно розправляються з крітами людське волосся та зубчики часнику. Щоб позбавитися кротів на дачній ділянці, потрібно заштовхати в нірку подалі в "коридор" кілька пасм волосся або кілька зубчиків часнику, і результат здивує вас.

А ще кроти не переносять деяких видів рослин. Щоб позбавитися цих шкідників, рекомендується висаджувати:

  • кріп;
  • селера;
  • базилік;
  • нарцис;
  • будь-які бобові, особливо квасоля.

І справді, майоран, базилік, часник, квиноа, посаджені в ряди між рослинами, відштовхують кротів ароматом і речовинами, що секретуються. У кротові коридори також можна налити рідкий гній із гілочок бузини, часнику або чебрецю.

Як бачите, способів боротьби з крітами багато, проте людині не варто забувати, що кроти це так само і помічники дачної ділянки. Ще б пак, саме кроти поїдають таких шкідників городу як капустянку, мишей, мокриць, щурів, личинки різних шкідників.

Читайте також:

Чому досвідчені дачники та городники ніколи не викидають чайні пакетики

Для чого досвідчені господарі закопують старі відра на городі у селі чи на дачі

Сусіди позаздрять урожаю: що треба кинути у лунку перед посадкою картоплі. Хитрощі городників