Досвідчені городники давно знають, якщо підгодувати перець кропивою, то квіти не будуть опадати, плоди виростуть швидше і будуть ароматнішими і більшими.

І справді, настій кропиви – ефективне (і при цьому безкоштовне) добриво для городу. До речі, дуже шановане у німців. Ще б пак, азоту у свіжій кропиві більше, ніж у пташиному, свинячому чи підстилковому коров'ячому гною, скошеній траві, соломі чи торфі.

Крім цього, саме в кропиві, на відміну від інших бур'янів, багато різних мікроелементів – калію, кальцію, заліза, марганцю, йоду, натрію, міді, хрому. Є і вітамін К, який бере участь у фотосинтезі та підвищує імунітет рослин. І всі ці елементи чудово засвоюються більшістю городніх культур.

При цьому кропива однаково корисна як для живлення, так і для захисту посадок від шкідників та хвороб.

Користь добрива з кропиви:

  • збагачує та відновлює ґрунт;
  • стимулює зростання зеленої маси;
  • зміцнює кореневу систему та наземну частину рослин;
  • знижує ризик розвитку фітофтори, від якої особливо страждають томати, картопля та баклажани;
  • перешкоджає поширенню шкідників (особливо ефективно кропива бореться з попелицею).

Є й один мінус добрива з кропиви – воно не дуже добре пахне. Крім того, таке підживлення не варто заготовляти про запас. Її краще використовувати одразу після приготування.

Якщо підгодувати перець кропивою, то квіти не будуть опадати, плоди виростуть швидше і будуть більшими, ароматними та солодкими.

Як приготувати Добриво з кропиви?

Приготувати удобрення для перцю своїми руками дуже легко. Знадобиться кропива, на якій ще не дозріло насіння.

Дрібно нарізану кропиву (1 кг) залити чистою водою (8 літрів). Повинна вийти рідка кашоподібна суміш. Залишити її для бродіння.

Під час бродіння рідина буде пінитися і може перелитися через край, тому заливати кропиву водою не догори.

Щоб добриво було готове швидше, потрібно перемішувати приблизно раз на день.

важливо!

  • Забродила кропива видає неприємний запах. Щоб його позбутися, можна додати в розчин корінь валеріани лікарської або деревної золи. Коли ж бродіння закінчиться, настій потемніє і перестане пінитися. Запах буде специфічним, але не їдким.

Приблизно за два тижні бродіння закінчиться і рідина посвітлішає.

Далі компостну суміш розбавляють водою у співвідношенні 1:10 та поливають рослини. Обробку можна повторювати, але не раніше ніж за два тижні. За сезон можна 3-4 рази підгодувати рослину кропивою.

До речі, ґрунт, де росте кропива, завжди родючий і здоровий. А все тому, що бур'ян збагачує її азотом, калієм, кремнієм та безліччю інших мікроелементів та амінокислот. Крім того, коріння рослини виділяють речовини, що активізують утворення гумусу.

Читайте також:

Будуть гіркими та несмачними: що ні в якому разі не можна садити поряд з огірками

Допоможе кропива: дачник розкрив хитрість, завдяки якій огірки виростають солодкими та хрусткими.

Урожай домашніх огірків вас здивує: хитрість із великою пляшкою