25 травня, відзначають одне з 12 головних церковних свят - Вознесіння Господнє. Це перехідне свято, щороку його відзначають в різні дати, але щоразу у четвер. Дата Вознесіння залежить від дати Великодня.

В язичницькі часи дата 25 травня святкувалася слов'янами як перехід весни у літо. Нині ж вважається, що саме цього дня Ісус Христос вознісся на небеса після 40-денного перебування на землі зі своїми учнями після воскресіння.

Цього дня прийнято йти до храмів, де проводяться урочисті богослужіння, і проводити день у молитвах. Так, священнослужителі одягаються у білий одяг, а атмосфера наповнюється радістю. Здавна заведено після відвідин богослужіння відзначати це свято у родинному колі за святковим столом.

Воскресіння Господнє

Крім того, 25 травня - день пам'яті святого Епіфанія Кіпрського, якого християни вважають одним з найбільш ранніх отців церкви. Епіфаній жив в IV столітті в Фінікії (зараз це Ліван), був добре освічений. Разом з іншими учнями і послідовниками святий побудував в пустелі монастир.

До речі, з давніх давен вважалося, що роса, зібрана вранці в день Вознесіння Господнього, має цілющі властивості та може вилікувати багато хвороб. Було заведено вмиватися росою, оскільки вона надавала шкірі особливого сяяння і свіжості.

У день Вознесіння Господнього дозволяється поминати померлих, можна поставити свічку за упокій душі. Також в цей день варто чимось поділитися з іншою людиною - воздасться подвійно.

А ще наші предки вважали, що в день 25 травня потрібно обов'язково надіти щось червоне - це притягне в життя удачу і любов.

Народне свято 25 травня називають Горобинівка - в цей день зазвичай зацвітала горобина.

Що не можна робити 25 травня, на Вознесіння Господнє

Вознесіння Господнє – радісне свято, в якому немає місця для сварок, лайки та брутальних слів. Тому на Вознесіння Господнє категорично заборонено займатися плітками, розбиратися у стосунках та сваритися із близькими чи сусідами. Також не рекомендується займатися прибиранням вдома, пранням або роботою на городі.

Також в цей день в жодному разі не можна відмовляти в проханні та скупитися - інакше в житті добра не буде.

А ще чомусь вважається, що 25 травня не можна приносити додому квіти білого латаття - стане причиною смерті домашніх тварин.

Прикмети цього дня говорять про прийдешнє літо:

  • якщо світанок червоний 25 травня - влітку буде мало дощів;
  • похмурий ранок - чекайте на дощове літо;
  • горобина зацвіла до цього дня - буде хороший урожай льону.

За народними прикметами горобину завжди садили недалеко від будинку - вважається, що вона захищає від нещастя.

Читайте також:

Подорожчання води вже з 1 червня: названо нові ціни, які всіх здивують. Що запланували

Зачепить кожного пенсіонера: розпочнуться перевірки, можна залишитися без виплат. Кому загрожує

За такий зараз віддадуть машину: як виглядав перший український мопед із незвичайними формами