У церковному календарі у середу, 24 травня 2023 року – день пам'яті рівноапостольних Кирила та Мефодія .

Так, 24-те травня є великим святом духовної освіти та слов’янської писемності, оскільки саме в цей день Православна церква вшановує пам’ять двох рідних братів — святих рівноапостольних Кирила та Мефодія, за християнську просвіту слов’ян їхньою рідною мовою названих вчителями словенськими.

Народилися Кирило та Мефодій у місті Солуні у родині багатих і благочестивих батьків. Ще в юності залишили брати все мирське та вирушили на гору Олімп. Там вони подвизалися і почали вивчати слов'янську мову. Згодом вони переклали на слов'янську чимало книг і навіть склали кирилицю — алфавіт слов'ян, без якого неможливо було богослужити. Відомі Кирило і Мефодій, насамперед, як святі, які розповсюджували слов'янську мову та абетку по різних землях.

Рівноапостольні брати Кирило і Мефодій

Що заборонено робити цього дня

Не можна 24 травня носити одяг чорного кольору, особливо якщо у людини заплановано важливий захід. В іншому випадку, все піде не за планом і обернеться невдачею.

Не можна 24 травня незаміжнім дівчатам підмітати підлогу. Вірили, так майбутня наречена може "вимести" нареченого зі свого життя, і ще довгий час залишатися без пари.

Не дозволяється 24 травня садити чи сіяти на городі, інакше рослини поб'ють град.

Не варто 24 травня купувати великих і дорогих речей, тому що вони скоро стануть непридатними для роботи.

Варто знати, що 24 травня в народі називали Мокий мокрий. Справа в тому, що саме цей день підказував нашим предкам, якою буде погода майбутнім літом. А якщо на Мокій йшов дощ, то всі намагалися вийти на вулиці і намокнути. Ще б пак, з давніх давен українці вірять, що дощ в цей день володіє особливою силою – дає здоров'я і красу.

Прикмети на 24 травня

  • якщо дощ на Мокія, то чекати непогоже літо;
  • якщо на сході Сонце багряне, то влітку чекати лісових пожеж;
  • якщо туман 24 травня, то чекати часті дощі.

Щороку 24 травня свої іменини та день ангела святкують Олександр, Йосип, Кирило, Костянтин, Михайло, Ростислав.

Читайте також:

Цей серіал дивилися сім'ями: не стало легенди кіно

Дуже несподівано: продюсер "Голосу країни" розповів, хто насправді є його хлопцем та ким він працює

Не стало зіркового режисера та актора. Його культові серіали дивилися усі