Отримання пенсії відіграє величезну роль у житті кожного українського пенсіонера, і багато пенсіонерів прагнуть отримати максимальну можливу суму пенсійних виплат. У цьому рік звернення по пенсію має значення для визначення розміру пенсійних виплат. Тому українським пенсіонерам, чий день народження припадає на початок календарного року, рекомендується не поспішати з поданням заяви на отримання пенсійних виплат.

Детальніше про секрет, який допоможе збільшити свою пенсію, інформує Обозреватель.

Згідно з правилами, на звернення за пенсією дається три місяці з дати настання відповідного віку, тобто з 60 для жінок та з 63 для чоловіків. Також заяву на оформлення пенсійних виплат можна подати протягом місяця до дня народження. Проте фахівці соціальної платформи попереджають, що український пенсіонер, народжений у січні, подавши заяву на пенсію у грудні, отримає пенсійні виплати, виходячи зі старої заробітної плати за попередні роки.

Це пов'язано з тим, що для призначення пенсійних виплат за віком використовують підрахунок середньої заробітної плати в Україні за останні три календарні роки. А якщо заявку буде подано в новому календарному році, то враховуватиметься зарплата вже за пізніші роки, що призведе до вищих пенсійних виплат.

Наприклад, якщо одержувач пенсії з початку 2024 року надішле звернення у грудні 2023 року, для нарахування пенсії йому враховуватиметься середня заробітна плата за 2020-2022 роки. А якщо заявку буде подано у 2024 році, враховуватиметься вже зарплата за 2021-2023 роки, яка, як правило, буде вищою. Все це безпосередньо пов'язане із сумою пенсійних виплат.

При цьому, якщо для заявника важливою є максимально можлива сума виплат пенсії, рекомендується подавати заяву на оформлення пенсійних виплат у перші місяці нового календарного року. Також слід враховувати, що правила для пенсіонерів, які проживають за межами України, можуть відрізнятися, тому перед зверненням за пенсією завжди краще уточнити актуальну інформацію у відповідних органах та інстанціях.

Читайте також:

Додаткова тисяча: хтось отримає червневу пенсійну надбавку. Роз'яснення

Пенсія за віком: проста таблиця, за якою можна дізнатися, скільки вам платитимуть

Зачепить кожного пенсіонера: розпочнуться перевірки, можна залишитися без виплат. Кому загрожує