Мова має значення! Українці особливо зрозуміли це з початком війни, адже не дарма кажуть, що "є мова – є людина, нема мови – є раб". Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вкотре звернув увагу на те, що з паспортів громадян України старого зразка необхідно в найцкоротший період прибрати дублювання інформації російською мовою.

Так, всі знають, що наразі в Україні діють і ID-паспорт, і паспорт у вигляді книжечки. І якщо з ID-карткою все зрозуміло, то паспорти старого зразка вимагають заміни через наявність в них мови окупанта.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень на брифінгу в Медіацентрі Україна заявив, що він оприлюднив річний публічний звіт, як це передбачено законом, в якому згадав про дану проблему.

Кремінь вважає, що необхідно внести зміни до положення про паспорт громадянина України, яким передбачити, що паспорт складається державною мовою, згідно з частиною першою статті 8 мовного закону.

Таким чином у звіті міститься рекомендація Кабміну забезпечити внесення змін до Тимчасового порядку оформлення та видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 06.06.2019 № 456 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 14.06.2019 за № 620/3 вимога внесення відомостей російською мовою на другій сторінці паспорта громадянина України зразка 1994 року (у формі книжечки) як така, що не відповідає положенням Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

"Якщо паспорт-книжечка видаватиметься, то відомості потрібно вносити туди лише українською. Закон передбачає внесення відомостей про громадянина в різні документи лише державною мовою. Тому ми наполягаємо на уніфікації та приведенні у відповідність до мовного закону цієї парадигми", – пояснює зміст своєї ініціативи Кремень.

Як додатково пояснив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень, зараз не йдеться про те, що паспорти у формі книжечки, які є на руках у населення, будуть визнані недійсними.

"Але про нові зразки паспортів не йдеться, про заборону та скасування теж не йдеться", - підкреслив Кремень.

На запитання про те, коли до паспортів-книжок будуть вноситись дані лише українською мовою, Кремень відповів, що це мало статися ще у 2019 році, коли набув чинності закон про мову.

Читайте також:

Київ у жалобі, центр перекритий: на прощання з Героєм приїхав президент Зеленський та прем'єр-міністр Фінляндії

Дитина просто дивилася в телефон: у Москві чоловік зіштовхнув дитину під потяг. Відео

Все закінчиться влітку: Китай зробив ставку на кінець війни в Україні. Путіну це сподобається