Так, за несприятливих умов проростання огірок починає виробляти кукурбітацин – токсична органічна сполука, що надає плодам гіркоти. Речовина синтезується у листі, а потім розподіляється по всій рослині, накопичуючись у кореневій системі. Через цю особливість у XVIII столітті огірки навіть вважали отруйними і не вживали в їжу! У солодкому огірку ця речовина також є, але в мінімальній кількості.

Вибір насіння

Щоб огірки не гірчили важливо правильно вибирати їх насіння. Уважно читайте, що пишуть на упаковках. Найкраще вибирати ті сорти, для яких не характерне вироблення кукурбітацину.

Огірки погано витримують нестачу води, тому грядки потрібно поливати регулярно. Однак при цьому важливо і не переборщити, адже надлишок вологи також шкідливий. Також варто пам'ятати, що для поливу не можна брати холодну воду, краще використовувати теплу і прогріту на сонці рідину.

До речі, нестача води позначиться не лише на смаку, а й на зовнішньому вигляді плоду. Він довше дозріватиме, через що розмір зеленця зменшиться, а шкірка потемніє.

Правильне підживлення

Ділянку, на якій ростуть огірки, потрібно удобрювати мінеральними та органічними підживленнями. Обов'язково мають бути добрива, в яких є азотний та калійний компоненти. Саме їх брак - одна з головних причин появи гіркоти.

Читайте також:

Розповів сусід по дачі: тихенько кладу в лунку для огірків по яйця. Дружина не встигає консервувати врожай

Перші відра врожаю будуть вже у червні: спробуйте цей простий розчин для підживлення огірків

Огірки будуть гіркими і несмачними: що ні в якому разі не можна садити з ними поряд