В останній рік українці дедалі частіше обмінюють долари на гривні. Проте трапляється така проблема, що банки та обмінні пункти відмовляються приймати доларові купюри, випущені до 1996 року, а також пошкоджені банкноти.

Докладніше про те, які долари не вдасться обміняти в обмінниках, інформує НБУ.

Проте, не варто засмучуватися, адже долари все одно можна здати – існує така послуга, як інкасо, за якої пошкоджені купюри, наприклад, долари, відправляють на обмін в іноземний банк. Варто зазначити, що процедура обміну доларів може тривати до 18 місяців, а комісія за таку послугу становить до 30% від номінальної вартості доларів.

Для того, щоб скористатися послугою інкасо, пошкоджені долари повинні відповідати певним критеріям. Наприклад, долари, які були пошкоджені вогнем, водою, хімікатами, а також долари, розірвані на частини та долари з пошкодженими захисними елементами, можуть бути відправлені на обмін. Крім цього, пошкодження на доларах, які видно при просвічуванні ультрафіолетом, також є основою інкасо.

Але варто пам'ятати, що не всі банки та обмінні пункти надають послугу інкасо. Крім того, якщо у співробітників каси виникнуть сумніви щодо справжності доларів, то купюру можуть відправити на безплатну експертизу до Нацбанку. Також слід враховувати, що обмін доларів 1996 року випуску може бути скрутним, оскільки дизайн та захисні елементи на доларах у цей період дещо відрізнялися від тих доларів, що випускаються зараз.

У будь-якому випадку, при необхідності обміну пошкоджених або старих доларів, слід звертатися до надійних та перевірених банків або обмінних пунктів. І, звичайно, варто заздалегідь уточнити, чи вони надають послугу інкасо і які умови для цього потрібні.

Незважаючи на те, що процес обміну пошкоджених або старих доларів може бути скрутним і витратним, варто пам'ятати, що в результаті власник цих доларів може отримати відповідну суму після проходження всіх необхідних процедур. А якщо доларів дуже багато, то інкасо – відмінне рішення для того, щоб позбутися їх та отримати свої гроші за долари, які в Україні вже не котуються.

Читайте також:

Краще не поспішати: яким буде курс долара до кінця цього тижня

Стояв у гаражі з 90-х років: у Києві продають оригінальний ЗАЗ-968м лише за 280 доларів. Фото

Оце пощастило: чоловік випадково відправив незнайомцю 1,5 мільйона доларів. Гроші повернути не вийде