В українській системі пенсійного страхування стаж є важливим компонентом призначення державної пенсії, яка виплачується нашим пенсіонерам. Згідно із законодавством, страховий стаж – це період, протягом якого стягувалися страхові внески, при цьому він не завжди відповідає трудовому стажу, тому що людина може працювати, але не сплачувати страхові внески.

Докладніше про те, як зрозуміти скільки вам платитимуть відповідно до віку, інформує ТСН.

Повідомляється, що у 2023 році мінімальний стаж для виходу на пенсію становить 30 років та коштує 1474 гривень. Щороку тривалість мінімального стажу збільшується на один рік, 2028 року він складе вже 35 років. Якщо стаж не досягнув необхідного рівня, то можна подати заяву на купівлю стажу шляхом участі у системі загальнообов'язкового соціального страхування.

Для перевірки страхового стажу можна скористатися веб-порталом "e-послуги ПФУ". Особистий кабінет дозволяє отримати інформацію про трудовий стаж та кількість днів роботи кожного року, за які платник сплачував страхові внески.

Щоб купити брак страхового стажу, необхідно укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового соціального страхування через податкову інспекцію. Паралельно слід сплачувати внески щомісяця. Вартість одного року страхового стажу становитиме 35376 грн.

Читайте також:

Зачепить кожного пенсіонера: розпочнуться перевірки, можна залишитися без виплат. Кому загрожує

Торкнеться мільйонів пенсіонерів: українцям виплатять додаткові надбавки

Люди зітхнуть із полегшенням: українцям, які виїхали за кордон, спростили отримання пенсій