Кліщі - давня проблема всіх дачників, та й просто любителів провести час на природі. Мало того, що ці комахи харчуються кров'ю і викликають алергічну реакцію відразу ж після укусу, вони ще й являються переносниками небезпечних інфекцій, які можуть призвести до розвитку хвороби Лайма, тифу і бореліозу. Найстрашніший прояв такої інфекції - енцефаліт, який без надання професійної медичної допомоги може закінчитися летальним наслідком. Використання спеціальних хімічних препаратів - піретроїдів - гарний спосіб знищення кліщів на дачній ділянці, однак це негативно позначиться на вирощеній продукції. Не дивно, що кожен дачник хотів би знати дешевий, але дієвий рецепт від кліщів.

Регулярне скошування трави — це гарна можливість знизити кількість кліщів на ділянці, паралельно наводячи красу на ньому і попереджаючи появу інших шкідників, що живуть у траві.

Однак, якщо "лисий" газон не входив в плани, то варто згадати, що кліщі дуже бояться часнику.

Так, один народний засіб до сих пір використовується багатьма дачниками: чотири зубчики часнику змішуються зі столовою ложкою олії лаванди або ялівцю, через добу проціджують з додаванням чайної ложки звичайного рідкого мила і двох склянок води. Такий розчин можна заливати в обприскувач і обробляти ним газон.

Ще один народний засіб базується на тому, що кровососи на дух не переносять запах ванілі. Солодка ванільна вода готується також просто. Пакетик ваніліну додаємо в літр води. Після цього ставимо суміш на вогонь і кип'ятимо. Остуджуємо та натираємо ділянки шкіри розчином за допомогою ватного диска чи марлі.

Однак, варто пам'ятати, що такий розчин ефективний лише кілька годин, потім процедуру краще повторити.

Є ще способи позбавлення кліщів на ділянці. Так, для профілактики від кліщів можна посадити для профілактики рослини-репеленти. Наприклад, кліщі просто не виносять запаху пижма, полину, лаванди.

Читайте також:

Чому досвідчені дачники та городники ніколи не викидають чайні пакетики

Для чого досвідчені господарі закопують старі відра на городі у селі чи на дачі

Сусіди позаздрять урожаю: що треба кинути в лунку перед посадкою картоплі. Хитрощі городників