Починаючи з цього року, українські біженці, які отримали захист у Чехії, будуть обмежені в отриманні соціальної підтримки в цій державі.

Як повідомляє Апостроф , з липня цього року українцям потрібно бути готовими до того, що скоротяться витрати за екстрене житло в Чехії, скасують "солідарні внески" для власників житла в Чехії, які надали житло громадянам України.

Зазначається, що гроші на житло в Чехії виплачуватимуть у розмірі 3 тисячі чеських крон на людину в зареєстрованій квартирі та 2,4 тисячі крон – у незареєстрованій.

При цьому влада даватиме громадянам України самостійно заробляти кошти, яких має вистачати на оплату житла в Чехії.

На такий крок у Чехії зважилися через те, що на українців витратили близько 1,5 млрд євро, дві третини цієї суми – з державного бюджету. Найбільше грошей витрачено на соціальні виплати.

Так, соцдопомогу українцям виплатили у сумі 11,7 млрд крон, що дорівнює 490 млн євро, а на житло – 7,6 млрд крон або 315 млн євро. На медичні послуги витратили 5,8 млрд. крон або 240 млн. євро.

Як зазначили у Міністерстві фінансів, близько 100 тисяч українців знайшли роботу та почали заробляти. Тепер частка їхнього заробітку поповнює економіку країни за рахунок податків і зборів.

Читайте також:

Вважаються застарілими: українцям розповіли, від яких купюр доведеться відмовитись

Під дачу чи під город: які земельні ділянки можуть отримати учасники бойових дій

Перевіряйте платіжки: яким має бути тариф на газ у травні