Щоб урятувати майбутній урожай, городники намагаються боротися зі шкідниками безпечними народними методами. Один із способів рятування - використання пшона від мурах.

Принцип дії пшоняної крупи на мурах до кінця не вивчений, але метод боротьби з комахами є одним із найпоширеніших.

Існує кілька версій, чому мурахи бояться пшона:

  • У теплу погоду мурахи-няньки виносять яйця на поверхню, щоб вони прогрілися на сонці, і часто помилково заносять усередину мурашника пшоно, сплутавши його з яйцем. Під впливом вологого середовища мурашиного житла пшоно розбухає та закупорює виходи. Внаслідок цього від голоду вмирає матка, а за нею і потомство.
  • Комахи харчуються пшоном і, відповідно, годують ним свою королеву. Їжа, невластива мурахам, не перетравлюється, але ще й набухає в їх шлунках, що призводить до неминучої загибелі особини.
  • При попаданні насіння в нижній шар мурашника на крупинках під впливом підвищеної вологості розселяється ґрунтовий пліснявий грибок, що виділяє неприємний для комах запах, і мурахи всім сімейством залишають гніздо.

А ще пшоно дуже корисне не тільки для людини. У цій крупі багато корисних елементів. Саме тому її можна використовувати як підживлення для різних культур. Особливо ефективно пшоно буде при вирощуванні перцю.

Робимо добриво з пшона

Півкілограма пшона додаємо у два літри води, після чого залишаємо на добу. Після часу рідина добре розмішуємо і поливаємо рослини. Осад із крупи можна прикопати. Теж буде користь.

Читайте також:

Чому досвідчені дачники та городники ніколи не викидають чайні пакетики

Для чого досвідчені господарі закопують старі відра на городі у селі чи на дачі

Сусіди позаздрять урожаю: що треба кинути в лунку перед посадкою картоплі. Хитрощі городників