Питання вирощування смачної та солодкої моркви, яка збережеться протягом усієї зими, турбують багатьох городників. Незважаючи на те, що морква вважається невибагливим коренеплодом, морква вимагає певних хитрощів при вирощуванні, які дозволять моркві вирости великою і соковитою.

Докладніше про секрети досвідчених садівників, які допоможуть виростити велику та солодку моркву, читайте у нашому матеріалі.

Висівання моркви не викликає у вас складнощів: до середини травня слід використовувати середньостиглі сорти моркви, які підійдуть для негайного вживання в їжу. А ось починаючи з середини травня до середини червня - сорти моркви, які потрібно обов'язково зберігати на зиму. За час зростання моркви, вік якої може бути від 110 до 120 днів, морква встигне набратися солодощі, якщо буде посіяна 15 червня.

Місячний календар посадки овочів уточнює, що найкращі дні для посадки моркви – це 20, 22, 23, 24 та 25 травня, з урахуванням безлічі факторів, включаючи фазу місяця.

Перед посівом насіння моркви необхідно замочити на 2 дні, при цьому періодично змінюючи воду, щоб прибрати ефірні олії, що заважають проростанню моркви. Після набухання насіння моркви, їх необхідно замочити на 30 хвилин у розчині марганцівки, а потім просушити, для успішнішого проростання моркви можна використовувати стимулятори росту.

Грядки для посадки моркви краще влаштовувати на сонячних і добре вентильованих ділянках, так як морква не переносить надлишок вологи та тінь, навіть часткову. З приводу ґрунту, морква дуже невибаглива, морква любить жити на піщаних і суглинистих ґрунтах, проте морква не росте в кислих ґрунтах. Розкислення ґрунту можна здійснити за допомогою гашеного вапна або доломітового борошна, яке додатково збагатить ґрунт магнієм.

Що стосується сусідів-рослин, морква не любить вирощуватись на тому ж місці після кропу, перцю, петрушки, селери. Однак, цибуля хороший сусід для моркви, оскільки вони захищають один одного від шкідників.

Сіяти моркву краще на глибину до 2 см на відстані 4-5 см один від одного, а між рядами - не менше 20 см і бажано 40-45 см. Перед посівом моркви не забудьте зволожити грядку, а землю після посіву моркви слід щільно ущільнити, щоб верхній шар не просихав. Роблячи це, не потрібно сипати насіння в надлишку, сподіваючись, що більше паростків моркви призведе до більшого врожаю моркви, насправді це тільки ускладнить життя молодим корінням, що сидить близько один до одного.

Читайте також:

Будуть гіркими та несмачними: що ні в якому разі не можна садити поряд з огірками

Допоможе кропива: дачник розкрив хитрість, завдяки якій огірки виростають солодкими та хрусткими.

Всього 6 секретів: що потрібно зробити, щоб помідори виросли м'ясистими та солодкими