День Святої Трійці — одне з головних християнських свят, яке в православ'ї входить до числа дванадцятих свят, а в католицизмі взагалі має найвищий статус урочистостей.

Традиційно свято Трійці припадає на 50-й день після світлого Воскресіння Христового чи Великодня, тому його також називають П'ятидесятницею.

Тобто в Україні у 2023 році православні східного обряду відзначатимуть Трійцю 4 червня за церковним календарем, а християни західного обряду – 28 травня.

Християнське свято оспівує триєдність Всевишнього Бога: Творця Неба і Землі, Ісуса Христа, і Господа Животного від Отця. Саме у цей день завершується великодній цикл свят.

У церкві на Трійцю проводиться одна з найкрасивіших служб у році, а після Божественної літургії відбувається вечірня на згадку про походження Святого Духа на апостолів.

Давня назва дня Святої Трійці – Зелені свята. Це відбивало стародавній культ рослинності, оскільки на Трійцю поширений звичай прикрашати житло зеленню. А ще на Трійцю дівчата носять у ліс русалкам вінки з польових трав та квітів, щоб вони послали їхнього доброго нареченого.

Головні заборони на Трійцю:

  • на Трійцю, як і в інші важливі церковні свята, не можна шити, прати, прибирати і робити іншу брудну роботу в будинку, а на тих, хто порушує заборони, чекає біда;
  • готувати їжу на святковий стіл та годувати домашніх вихованців не заборонено, проте прибирання чи рукоділля під забороною;
  • не можна косити траву та орати поле, щоб не кривдити землю;
  • не прийнято влаштовувати весілля. Наші пращури вірили, що шлюби, укладені цього дня, будуть нещасливими. А от свататися на Трійцю не заборонялося, а навіть заохочувалося. Вважається, що шлюби, укладені після такого сватання, будуть сповнені любові та взаєморозуміння.
  • забороняється повне неробство, через що віруючі ходять до церкви, а вільний час проводять із близькими.

Зазначимо, що суть заборони на роботу у свято Трійці полягає не в тому, що вона гріховна, а в тому, щоб зосередитися на духовному.

До речі, на Трійцю не можна купатися, вважається, що той, хто увійде до річки чи озера цього дня, обов'язково втопиться. Заборона на купання споконвіку поширювалася на весь Троїцький тиждень, ходити в лазню можна було лише з четвертого дня.

Гілку берези, зрізану на Трійцю, потрібно поставити на підвіконня як оберіг від злих духів.

Прикмети на Трійцю 2023:

Якщо день видався дощовим - буде багато врожаю та грибів.

Сонячна погода на Трійцю – літо буде спекотним та посушливим.

Веселка на Трійцю – у будинку буде щастя.

Читайте також:

Як правильно носити шпильку, щоб вас ніхто не наврочив. Важливі секрети

ПриватБанк виплачуватиме компенсацію на оплату комуналки: як отримати

Новий тариф на електроенергію: скільки платитимемо за світло. Названі суми

Київстар підвищив ціну чергового тарифу: скільки українці платитимуть із травня