На поточній дев'ятій сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, яка триватиме до липня цього року, внесено проєкт закону, що передбачає відновлення прав на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність. І йдеться насамперед про учасників бойових дій.

Докладніше про це інформує finance.ua.

Відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України, учасники бойових дій мають право на першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва. Найближчими місяцями стане зрозуміло, чи учасники бойових дій зможуть скористатися своїм правом на отримання землі до закінчення війни.

Щоб отримати земельну ділянку у власність, потрібно знати алгоритм дій. Можливість одержання ділянки обмежена лише тим, що людина раніше не скористалася правом на приватизацію землі відповідного цільового призначення. Також є можливість отримання у власність земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності.

Статтею 121 Земельного кодексу України передбачено такі розміри цих ділянок залежно від цільового призначення: для садівництва – не більше 0,12 га; для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 га; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 га, у селищах – не більше 0,15 га, у містах – не більше 0,10 га; для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара.

Слід зазначити, що зазначені норми площ для безплатної приватизації – це максимальна кількість землі, яка може бути виділена за кожним цільовим призначенням. Насправді ці цифри можуть бути трохи меншими. Загалом уряд України намагається забезпечити соціальну підтримку учасникам бойових дій та їхнім сім'ям.

Читайте також:

Новий тариф на електроенергію: скільки платитимемо за світло. Названі суми

Київстар підвищив ціну чергового тарифу: скільки українці платитимуть із травня

Перевіряйте платіжки: яким має бути тариф на газ у травні